Bilgisayar ile haşır neşir biriyseniz 32 bit ve 64 bit kavramlarını mutlaka duymuşsunuzdur. Örneğin Windows için bir uygulama indirdiğimiz zaman programı indirdiğimiz sitede bize genellikle 32 bit için mi yoksa 64 bit için mi indirmek istediğimiz sorulur. 32 Bit 64 bit yapma işlemi windows 7,8 ve 10 detaylarına bakalım.

32 Bit 64 Bit Yapma İşlemi Windows

32 bit 64 bit yapma, Ayrıca format atarken de bilgisayarımıza 32 bit veya 64 bit işletim sistemlerinden hangisini yüklemek istediğimiz sorulur. Her zaman için daha yükseği daha iyidir diyoruz değil mi? Söz konusu bilgisayarlardaki bit kavramı olunca maalesef işler biraz değişiyor. Çoğumuz da 32 bit 64 bit yapma işleminin yapılıp yapılamayacağı hakkında araştırma yapıyoruz. Peki, nedir bu bit olayı?

32 Bit 64 Bit Yapma İşlemi

32 Bit ile 64 Bit Farkı Nedir?

Birçok kişi 32 bit ile 64 bir arasındaki farklılığı Windows işletim sisteminin birer türü olarak biliyor. (Bir zamanlar benim bildiğim gibi) Ancak işin detaylarına bakınca aslında olayın Windows işletim sistemi ile hiçbir alakası olmadığını görüyoruz.

32 veya 64 bit olayı, sahip olduğumuz işlemcinin adresleyebildiği RAM miktarını gösterir. Örneğin işlemciniz 32 bit ise 2^32 adet adres alanını kullanabilirsiniz demektir. Benzer şekilde 64 bit mimariye sahip işlemcilerde ise 2^64 adet hafıza alanı kullanılabilir demektir.

Peki, 32 bit ile 64 bit arasındaki farklılıklar sadece bu kadar mı? Elbette hayır. İki mimari arasında birçok farklılık bulunur. Genel hatlarıyla bu farklılıkları tablo haline getirirsek;

32 Bit İşlemci 64 Bit İşlemci
En fazla 4 GB RAM kullanılabilir. Daha fazla RAM miktarınız olsa bile işletim sistemi tarafından en fazla 4 GB görülecektir. 192 GB’a kadar RAM desteği sunar.
Sadece 32 Bit için geliştirilmiş uygulamalar çalıştırılabilir. Hem 32 hem de 64 bit mimariler için geliştirilmiş uygulamalar çalıştırılabilir.
Kullanılan Driver’ların 32 bit için özel oluşturulmuş olması gerekir. Tüm Driver’lar kolayca çalıştırılabilir.
 

Biz kullanıcıların en çok merak ettiği konu ise şudur. İşletim sistemi kurarken 32 bit mi 64 bit mi seçmeliyim? Aslında ayrım çok basit. Bilgisayarınızdaki RAM miktarı 4 GB ve altında ise 32 bit, 4 GB ve üstü ise 64 bit işletim sistemi kurmanız gerekir.

32 Bit 63 Bit Yapma İşlemi Mümkün mü?

Gelelim asıl konumuza. 32 bit işletim sistemi yüklü bir bilgisayar nasıl 64 bit yapılır? Ya da böyle bir şey mümkün mü? Elbette bu sorunun cevabını merak eden sadece biz değiliz.

Geçtiğimiz günlerde bir kullanıcı 32 bit 64 bit yapma işlemi ile ilgili bu soruyu resmi olarak Microsoft forumunda sormuş. Microsoft’a göre maalesef 32 bit işletim sistemini doğrudan 64 bit’e yükseltmek mümkün değil. Tabi bu asla 64 bit işletim sistemine sahip olamayacağımız anlamına gelmiyor.

32 bit işletim sistemini 64 bit yapmak için temiz kurulum ile bilgisayara yeniden format atmak gerekiyor.

Elbette bu işlem başlı başına bir konu olduğu için temiz kurulum ile format atma işlemini Windows 10 Format Atma başlıklı yazımda resimler ile birlikte detaylıca anlattım. Yazıda gösterilen adımları uygulayarak çok kolay bir şekilde format atabilirsiniz.

Bilgisayar Bit Öğrenme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bilgisayarım kaç bit? Bu soru özellikle de bir program indirirken en çok merak edilen konulardan biridir. Örneğin birkaç gün önce Nvidia driver sitesinden ekran kartı sürücüsü indirirken işletim sistemi ile birlikte işletim sisteminin kaç bit olduğu sorusu ile karşılaştım.

32 Bit 64 Bit Yapma İşlemi

Bilgisayarın kaç bit olduğunu öğrenmek için ek bir yazılım kullanmaya ihtiyaç yok. Masaüstünde yer alan bilgisayarım simgesine sağ tıklayın ve Özellikler seçeneğine tıklayın.

32 Bit 64 Bit Yapma İşlemi

Açılan pencerede Sistem sekmesi altında bilgisayarınızın ve yüklü olan işletim sisteminin kaç bit olduğunu görebilirsiniz.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

GÖNDER