Tek hücreli ökaryot canlılar arasında en fazla sayıda bulunan ve en çok karşımıza çıkan canlılardan biri olan Amipler ile ilgili genel bilgi vereceğimiz bu yazımızda, Amiplerin ne olduğuna, amipin özellikleri, çeşitlerine ve yaşamsal döngü içerisindeki dolaylı ya da doğrudan görevlerinin neler olduğuna değineceğiz. Amip özellikleri nelerdir? Detaylarına bakalım.
Amip Nedir?
Tek hücreli mikroskobik canlılardan olan Amip, ökaryot sınıfı mikroorganizmalardır.
Çapları milimetrenin onda biridir ve bu orandaki bir canlının yapısal özelliklerinin belirlenmesi ve incelenmesi için de mikroskop kullanılmaktadır. Mikroskobik canlılardan olan Amipler, hemen hemen tüm ortamlara kolaylıkla uyum sağlayan tek hücreli canlılardır.
Amipler, karada ve denizde yaşayabilen ultra hassas canlılardır.
Bazı dış etkiler sonucunda mutasyona uğrayabilir ya da hücre zarlarındaki DNA’ları parçalanabilir. Bu durumda, parazit ya da mikrop olarak yaşamlarına devam edebilir. (Tabii ki gerekli şartlar sağlanırsa)…
Amipler tek hücreden oluşur ve bu hücre genellikle yaşamsal faaliyetlerinin hemen hemen hepsini kontrol eden DNA’ları ve yalancı ayakları ihtiva ederler. Çoğunlukla enerji üretimi ve protein taşınması için hücresel işlevlerle donatılmış hücre zarlarını devreye sokarlar.
Bu genellikle kendi kontrolleri altında olan bir durum olmakla birlikte bazı amip çeşitlerinde kontrolleri dışında gerçekleşebilir.
Amiplerin incelenmesi özellikle 18. Yüzyıl sonlarında mümkün olmuştur. Özellikle daha hassas mikroskopların üretilmesi ve bilim dünyasının kullanımına sunulması sayesinde bu gerçekleşmiştir.
Amipin Özellikleri Maddeler Halinde
- Amipler genellikle sulu ortamlarda yaşarlar.
- Stoplazmaları tam olarak gelişmemiş bunun yerine stoplazma olarak da kullandıkları hücre zarları vardır.
- Genellikle sulu ortamlarda yaşadıkları için gelişmiş bir stoplazmaya ihtiyaç duymazlar ve stoplazmanın yapması gereken başta enerji üretimi ve taşınması görevini diğer küçük ve az gelişmiş organlar yapar. Gizli ve Sahte ayaklar bunlara örnek verilebilir.
- Amipler genellikle çok hücreli hayvan ya da bitki hücrelerinin üzerinde yaşarlar.
- Çoğunlukla ortam değiştirdiklerinde hemen ortama ayak uydurabildikleri DNA’ları olmasına rağmen, kimi zaman değişken ortamlarda başkalaşım gerçekleştirerek farklı canlılara dönüşebilir. Ya da tamamen ortadan kaybolabilirler.
- Amipler genellikle çürükçül yaşarlar. Yani bitki ve hayvan hücreleri üzerindeki besinlerden beslenirler.
- Ama tek başına yaşayan yani bağımsız yaşayan amipler ise yalancı ayakları sayesinde tek hücreli daha basit canlılardan beslenirler.
- Amipler tomurcuklanma ile çoğalan canlılardır. Çoğalmaları genellikle 2 parçaya bölünmelerini sağlayan mitoz bölünme ile meydana gelir.
Amip Çeşitleri Nelerdir?
Amipler kabuklu, suda yaşayan çürükçüller, karada yaşayanlar ve kara çürükçülleri gibi farklı çeşitlere sahiptir. Amiplerin birçoğu zararlıdır ve insan sağlığı üzerinde öldürücü etkiye sahip olabilirler.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!