Android işletim sisteminin en büyük avantajlarından biri de Google gibi dev bir şirket tarafından sürekli olarak geliştirilmesi ve yapılan geliştirilmelerin biz kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmasıdır. Bu geliştirilmeler ise bizlere güncelleme paketleri ile sunulur. Android sürüm yükseltme işlemi birçok açıdan faydalı bir işlemdir.

Örneğin sürüm yükseltme işlemi ile telefona birçok yeni ve kullanışlı özellik eklenir. Ayrıca kamera ve batarya performansı genellikle artar, sisteme eklenen yeni güvenlik önlemleri ile de verilerimizin korunması garanti altına alınır.

android sürüm yükseltme

Android Sürüm Nasıl Yükseltilir ve Güncellenir?

Samsung, Huawei, Xiaomi gibi firmalar günümüzde en çok tercih edilen Android cihaz üreticileridir. Bu firmaların ortak özelliklerinden biri Android sürüm güncellemelerini OTA (Over the air programming – havadan programlama) adı verilen bir sistem ile cihazlara göndermeleridir.

OTA sistemi sayesinde herhangi bir bilgisayar olmadan sadece internet bağlantısına sahip olmanız, Android güncelleme işlemi için yeterlidir.

Standart bir Android güncelleme işlemi yapacaksanız yapmanız gereken işlemler aslında son derece basittir. Ben Samsung marka bir cihaz kullanıyorum.

Sizin kullandığınız cihaz farklı bir markaysa işlemler aynı olmayabilir ancak genel itibariyle tüm Android cihazların güncellenmesi benzer şekilde yapılır. Şu adımları takip edin;

  • Öncelikle telefonunuzun Ayarlar ekranına girin ve alt kısımlarda yer alan Yazılım Güncellemesi seçeneğine dokunun.
  • Açılan pencerede Güncellemeleri Denetle seçeneği ile devam edin.
  • Telefonunuz için sunulan yeni bir güncelleme var ise indirilmeye başlanacak ve telefonunuza kurulacaktır. Yükleme işlemi güncelleme büyüklüğüne göre 10 ile 20 dakika arasında sürebilir ve bu esnada telefonunuz ısınabilir.

Android Sürüm Yükseltme

Android Sürüm Yükseltme Güncelleme Dikkat Edilmesi Gerekenler

Android işletim sisteminin güncellenmesi kritik bir işlemdir. Her ne kadar son zamanlarda Google bu konuda önlemler almış olsa da bir zamanlar güncellemeler birçok kullanıcının canını sıktı.

Ben de onlardan biriyim. Örneğin bir defasında güncellemeleri indirirken yanlışlıkla Wifi bağlantısı yerine mobil veriyi kullanmıştım. Yaklaşık 2.5 GB’lık güncellemenin tamamı aylık paketim üzerinden gitmişti. Bu nedenle güncellemeleri denetlerken Wi-Fi ağı kullanmanızı öneririm.

Bir diğer konu da telefonun şarj konusu. Güncelleme esnasında telefon yoğun şekilde işlem yapar. Bu da şarj tüketiminin çok daha fazla olmasına neden olur.

Güncellemeleri yüklerken telefonunuzun tam dolu halde olmasına dikkat edin. Güncelleme esnasında şarj biterse telefon üzerinde brick adı verilen durum gerçekleşir ve servis yolu görünür.

Android Sürüm Yükseltme

Güncellemeleri yüklemekte aceleci olmayın! Aslında güncelleme esnasında en çok dikkat edilecek konu budur. Güncellemeler birçok yeni özellik içerir ve bu özellikler bazı durumlarda sorunlu olabilirler.

Örneğin 2 3 yıl önce iPhone cihazlar iOS 11 sürümüne güncellendiği zamanlar yeni sürüm WiFi ve şebeke sorunları içeriyordu.

Bu güncellemeyi hemen yükleyenler ise uzun süre (Apple sorunu düzeltene kadar) telefonlarını sağlıklı bir şekilde kullanamadılar.

Benzer durumu ben de yaşadım. Sony Xperia Z5 cihazıma Android 7 güncellemesi verildiği zaman ilk sürümde Wi-Fi sürekli kopuyordu ancak sonraki güncellemelerde sorun düzeltilmişti. Bu nedenle öncelikle güncelleme hakkındaki diğer kullanıcı yorumlarına göz atın.

Android Sürüm Yükseltme Rootlu

Root’lu sürüm yükseltme işlemi genellikle güncelleme programından çıkartılmış cihazlar için tercih edilir. Örneğin kullanmış olduğu Samsung Galaxy S8+ telefon Android 10 güncellemesini almayacağı için LineageOS adlı custom rom’u telefonuma kurdum.

Bu tür custom romlar telefon üreticilerinin sunmuş olduğu romlara göre çok daha fazla özellik içeriyor ancak bir o kadar da hata mevcut. Ayrıca bu tür rootlu sürüm yükseltme işlemlerinin telefonu garanti dışı bırakacağını unutmayın.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

GÖNDER