Çoğu insan arama motoru kullanırken karmaşık özellikler yerine doğru sonuçlar sunan ve bu işi yaparken en kısa yoldan yapan arama motorlarını tercih ediyor. En çok kullanılan arama motorları listesi için en çok kullanılan ve en iyi olanları seçtik.
Arama motorları, en alakalı sonuçları gösterebilmeli. Kullanımı kolay, net bir ara yüze sahip olmalı. Arama opsiyonları için araçlar sunabilmeli.
En çok kullanılan arama motorları dünya genelinde ve farklı bölgelerde değişiklik gösterebilir. Ancak, dünya genelinde en çok kullanılan arama motorları genellikle şunlardır:
En Çok Kullanılan Arama Motorları
Arama motorları listesi içinde olanlar, sıradan bir kullanıcının aradığı bilgilerin %99’unu net bir şekilde sunabilmektedir.
1- Google Search

Google, arama motorlarının kralıdır. Dünyadaki en yaygın kullanılan arama motorları sıralamasında birincidir.
Google’ın en büyük artısı kullanıcıya en alakalı olduğu içeriği anında sunan bir algoritmaya sahip olmasıdır.
Ayrıca sunmuş olduğu mail, harita, haber ve hava durumu servisleri gibi pek çok özellik kullanıcıların hayatını kolaylaştırır.
Google’ın konum bilgilerini toplama gibi pek çok gizlilik ayarını yaparak kendinizi korumayı unutmayın!
2- DuckDuck.go

Her ne kadar ilk bakışta Google ile benzerlik gösterse de kendisini farklı kılan bir çok özelliğe sahip.
Google’a göre çok daha az reklam barındırıyor ve internet kullanımınızı izlemek gibi bir alışkanlığı da yok. Ayrıca “ Tek Sayfa “ özelliği sayesinde aradığınızı bulma konusunda vakit kaybınızı en aza indirir.
DuckDuckGo.com‘u deneyin. Bu temiz ve basit arama motorunu gerçekten sevebilirsiniz.
3- Bing

Bing, Microsoft’a ait olan ve Google ile kıyaslanabilecek bir arama motorudur. 2009 yılına kadar MSN ile entegre çalışan sistem, daha sonra Bing adını aldı ve artık Windows’un çoğu uygulamasında varsayılan arama motoru olarak kullanılıyor.
Doğrudan Vikipedi araması, görsel aramalar, ses ile arama gibi özellikleri sunan servis, aynı zamanda Microsoft’un mail hizmetleri ile de entegredir. Google ile yarışamayacak kapasitede olduğu bir gerçek ama yine de denemeye değer.
4- Dopgile

Geçmişi Google’dan da eskiye giden Dogpile, hızla gelişen teknoloji dünyasına pek ayak uyduramadı. Google tarafından tahtından edildi.
Son günlerde tekrar popüler olmaya başlayan Dopgile’ı mutlaka deneyin.
5- Yippy Search

Yippy bir noktada diğer arama motorlarından ayrılıyor. Diğer arama motorları web’in sadece indexlenen kısmında arama yapmaktadır. Lakin web dünyası indexlenen bu kısımdan çok daha büyüktür ve bu alanda arama yapmak ciddi bir iştir. Yippy deep web kısmında aramalar yapmanıza olanak sağlar.
Yasaklı içerikler, gizlenmiş içerikler, hükümetlerin gizli belgeleri gibi uç konular ile ilgileniyorsanız mutlaka Yippy’i denemelisiniz.
6- Google Scholar

Google Scholar (Akademik), Google’ın özel bir sürümüdür. Bu arama motoru, söz konusu bilgi olan tartışmalarda üstün gelmenizi sağlayabilir.
Google Akademik, bilim adamları ve akademisyenler tarafından incelenmeye tabi tutulmuş bilimsel ve araştırmalara dayalı akademik materyal üzerine odaklanmaktadır.
Örnek içerik verirsek, lisans üstü tezler, hukuk prosedürleri, fizik dünyası, tıp ve teknoloji dünyası gibi bir çok alanda içerik sunar.
7- Webopedia

Webopedia, web üzerindeki en kullanışlı web sitelerinden biridir. Webopedia, teknoloji terminolojisi ve bilgisayar tanımlarını araştırmaya ayrılmış ansiklopedik bir kaynaktır.
Domain Name nedir veya bilgisayarınızdaki ‘DDRAM’in ne anlama geldiğini öğrenmek mi istiyorsunuz? Webopedia, teknik bilgisi olmayanlar için bilgisayarları daha iyi anlamaları konusunda kesinlikle mükemmel bir kaynaktır.
8- Yahoo!

Yahoo! Demek birkaç şey anlamına gelir. Bir arama motoru, haber servisi, alışveriş merkezi, e-posta servisi, seyahat rehberi, burç yorumları ve oyun merkezi hatta daha fazlası.
Lakin Yahoo da Google’a karşı tutunamayanlar listesinde. Lakin yine de bir çok kişinin hala tercih ettiği bir portal. En yaygın kullanılan arama motorları listesinde kullanıcılar tarafından ilk 3 sıralamaya dahil edilebilir.
9- Baidu
Çin’de en popüler arama motoru olan Baidu, Çince içerikli aramalar için tercih edilir.
10- Ask.com
Ask.com, özellikle İngilizce içerikli soru-cevap formatında aramalar için kullanılan bir platformdur.
11- Naver
Güney Kore’de en popüler arama motorudur ve Korece içerikli aramalar için tercih edilir.
12- Yandex
Yandex, Rusya’nın en büyük arama motoru olmasının yanı sıra, internet hizmetleri ile de global çapta önemli bir oyuncudur.
1997 yılında Arkady Volozh ve Ilya Segalovich tarafından kurulan Yandex, yalnızca bir arama motoru olmakla kalmayıp, kullanıcıların günlük ihtiyaçlarını karşılamak için geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır.
Arama motoru, dünya çapında milyonlarca kullanıcıya ulaşırken, gelişmiş algoritmaları ve kullanıcı dostu arayüzüyle dikkat çekmektedir.
İlgili İçerik:
- En Az Sistem Gereksinimli Tarayıcı
- Yapay Zeka Destekli Arama Motorları
- Yandex Başlangıç Sayfasını Nasıl Değiştiririm?
En güncel teknoloji haberleri, rehberler ve özel içerikler e-posta kutuna gelsin! Topluluğumuza katılın ve en önemli haberlerin yer aldığı günlük bültenimize kaydolun!
2 yorum
Yandex’in olmamasına şaşırdım. Öncelikle 2020’den önce Yandex kullanan kendine Yandex kullandım demesin. Yandex her alanda en iyisi. Yandex’te bir sürü özellik var. Mesela;
● Paralel arama – her şeyi bulursunuz
● Antivirüs ortaklığıyla geliştirilen Protect Aktif koruması
● En doğru harita. Haritanın kralı Yandex.
● En uzun yol haritası- her yol haritada var.*
● Enerji tasarrufu**
● İnternet tasarrufu
● İnternetsiz arama yapma
● Siteleri çevrimdışı için kaydetme
● Çevrimdışı harita
● Turbo modu – aşırı hızlanın. 8 Mbit’ten 28 Mbit’e yükseldi
● Tamamen kişiselleştirin
– İster haberleri (Yandex.Zen) açın ister kapatın.
– Arkaplanı istediğiniz gibi yapın.
– Döviz ve hava durumu Widget’ini kapatın/ açın
– Favori siteleri tabloya ekleyin veya tabloyu silin
● Ücretsiz, sınırsız, orijinal kalitede fotoğraf yedekleme
● Duckduckgo ve Yaani Yandex altyapısı kullanıyor; MSN ve Mozilla’nın varsayılan arama motoru Yandex. Bip ise keşfet bölümünde haberler için Yandex.Zen’i kullanıyor ( Android )
● Opera ve Chrome uzantılarını destekler.
● Yandex.Disk sayesinde orijinal office web uygulamalarını çalıştırın. Microsoft anlaşmalı.
● Görsel arama sayesinde bir insanın fotoğrafını bile internette arayabilirsiniz.
● Google gibi verilerinizi satmaz.
● Güncel, İstanbul’da gibi herhangi bir yere ait sonuçlar. ( il/ ilçe hiç fark etmez)
● Her şeyi Yandex yapmaz. Eğer bu durumla karşılaştıysanız o uygulamanın Yandex ile alakası olmadığını söyleyeyim.
Yandex uygulamalarını*** cihazınıza indirin, internetin lüksünü yaşayın. Aradığını anında bulmak istiyorsan haydi artık Yandex kullan!
—
*Türkiye için en uzun yol haritası rekoru. Ayda 80 milyon kullanıcı ile Türkiye’nin tercihi.
**iOS ve iPadOS’ta sistemsel nedenlerle bu özellik kullanılamaz.
***Yandex.Browser, Yandex.Haritalar, Yandex.Navi, Yandex.Disk, Yandex.Çeviri, Yandex.Launcher, Yandex.Hava, Yandex.Mail, Yandex…
Bayılıyorum sana Yandex…
bence Google yahoo yandex yaani