Özellikle son zamanlarda kimi zaman hiçbir sebep olmamasına rağmen otomatik olarak bu siteye bağlantınız güvenli değil hatası alıyor olabilirsiniz.

Eğer bu hata aşağıda yer alan herhangi bir nedenden kaynaklanmıyorsa; tarayıcınızı F5 ile yenileyerek durumu çözebilirsiniz. Bu bir çözüm olmadıysa, bunun altında yatan bazı yazılım taraflı çözümlenmeyi bekleyen problemler de olabilir.

“Bağlantınız Güvenli Değil” hatası genellikle bir web tarayıcısındaki HTTPS bağlantısı sırasında ortaya çıkar. Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:

Bağlantınız Güvenli Değil Hatası Sorunu

Bu hatanın temel sorunlarına bir göz atalım.

1- SSL sertifikası alma sorunu

2- Web servis sağlayıcınız tarafından hizmet kısıtlaması

3- WordPress URL değiştirme durumu

4- Sitede kullanılan 301 redirect uygulaması güvenli değil hatası almanıza neden olabilir.

Tüm bu durumlara ve çözüm yollarına aşağıda yer verdik. Bu sorunlarla karşılaştığınızda yapabilecekleriniz artık net bir şekilde aklınızda şekillenecek ve bir daha sorunun kaynağına çözümler aramak zorunda kalmayacaksınız.

Google Chrome’da Neden Bağlantınız Güvenli Değil Hatası Alıyorum?

Google, 2016 yılından itibaren, insanlara bir tercihin ötesinde, tarayıcıyı kullanmaları durumunda, web güvenliklerini sağlamak amacı ile bazı müdahalelerde bulunuyor. Yukarıda yer alan 4 ana etmenden herhangi birini otomatik olarak tespit etmesi durumunda, bu hatayı sizlere bildiriyor ve kesinlikle bunları çözmeden devam etmenize izin vermiyor.

Yani, bu bir tercih değil zorunluk oldu. İşte biz de bu 4 nedeni ortadan kaldırmanızda yardımcı olmak istedik ve tek tek kaynakları ele almayı amaçladık.

Bu Siteye Bağlantınız Güvenli Değil Hatası Çözümü

Bu hatanın sizlere birbirinden farklı çözüm yollarını anlatacağız. Aşağıdaki çözümlere tek tek bakalım.

1- SSL Sertifikası Alın

Secure Sockets Layer (Güvenli Soket Katmanı) olarak bilinen SSL, bilgisayar ağları üzerinden eş zamanlı olarak haberleşmek ve veri iletimini sağlamak amacı ile kullanılan bir http (Son dönemlerde https) protokolüdür.

Bu kripto haberleşme protokolü, milyonlarca veri adımını sadece birkaç salisede yaparak size şu anda da okumakta olduğunuz içerikleri, resimleri ve diğer verileri okumanızı ve görmenizi sağlamaktadır.

Chrome güvenli değil hatası almamak için SSL sertifikası edinmelisiniz.

Genellikle 50-90 TL arasında bir fiyata bu sertifikayı alarak sisteminize entegre edebilir ve SSL’den kaynaklı sorunlara çözüm sağlayabilirsiniz.

Google’nin Paylaşımlı Kurumsal Hosting veya Cloud Hosting ortaklarından biri iseniz; bunun için herhangi bir ücret ödemeden sisteminize entegrasyonunu talep edebilirsiniz.

SSL sertifikasını satın alarak, sonsuza değin bağlantınız güvenli değil hatasını almayacaksınız. Unutmadan! Bu sertifikalar bir kereliktir ve sonsuza değin kullanmanıza izin verir.

2- Web Servis Sağlayıcınız Tarafından Hizmet Kısıtlamasını Ortadan Kaldırın

Web servis hizmetinizde yer alan Hostinger hesabınızla giriş yaparak kontrol paneline giriş yapın. Bu kısım, sizin hizmet protokollerinizi ve e-mail hesaplamaları gibi onlarca alanı yönetmenizi sağlayacak alandır. Bu alanda mevcut SSL protokolünüz, Domain kayıt gibi birkaç sekme göreceksiniz.

Eğer hali hazırda bir kayıt veya protokolünüz var ama bunları etkinleştirip etkinleştirmediğiniz konusunda tereddütleriniz varsa, bu kısımda bunları görebileceksiniz.

Burada eklentileri ON yaparak aktif hale getirin. Eğer hali hazırda herhangi bir SSL veya Domain kaydınız yoksa, diğer 3 farklı yöntemden birine tekrar gidin.

3- WordPress URL Değiştirin

Daha öncede ifade ettiğimiz gibi SSL, öncelikli olarak http protokolünü baz alır ve kimi zaman bu siteye bağlantınız güvenli değil chrome hatası almanız durumunda, https protokolüne geçiş yapar.

Bunu https protokolüne zorlamanız gerekebilir. Ama öncesinde bir işlem daha yaparak bundan sonsuza kadar kurtulabilirsiniz.

  • WordPress alanına giderek WordPress Adress URL ve SSL Adress URL kısmına giriniz.
  • Ayarlar Genel sekmelerinden buraya ulaşabilirsiniz.
  • Burada ilk kısma http olarak giriş yapın ve ardından aynı site için https ile giriş yapın ve kaydet kısmına tıklayınız.
  • İlk kısım olan WordPress adres kısmı, çekirdek kısmıdır ve domain ile tüm hosting tarayıcılarınızda bu adres temel olarak algılanır. Ama diğer yani site adresi, sitenizi ziyaret etmek isteyen kişilere sunulan web site ismidir. Bu her ikisini söylediğimiz gibi giriniz. Burada tek yapmanız gereken şey sadece http’nin yerine s takısı getirmek olacaktır.

Bu işlem, güvenli değil hatası chrome kaldırma işlemi için en çok tercih edilen ve en kolay olan sistem işlemidir. Ama bunu da yapamadıysanız son adım olan; 301 redirect çözümüne geçebilirsiniz.

4- 301 Redirect Uygulaması İle Çözüm

bağlantınız güvenli değil hatası

Bu adıma geçmeden önce bir önceki WordPress URL değiştirme adımını tamamlamış olmanız gerekiyor. Çünkü ziyaretçilerinizin https ile giriş yaptığını varsayıyoruz. Ve bu şekilde bu yöntemi kullanmaya devam ediyoruz.

Sorunun devam etmesi durumunda, yani halen müşterilerinizin http protokolünü kullanıyor olması, sitede aynı hatayı almalarına neden olabilir.

Bu yüzden; onların bu hatayı aldıklarından dolayı siteye girmedikleri yönünde ikaz etmek ve direkt olarak https protokolüne yönlendirmek için 301 Redirect uygulamasını kullanmamız gerekiyor.

Birçok redirect uygulaması ve eklentisi olmasına rağmen bizim sizlere tavsiye edebileceğimiz en etkili ve en faydalı olan hiç kuşkusuz 301 Redirect uygulamasıdır. Bu uygulamayı https://tr.wordpress.org/plugins/redirection/ üzerinden indirebilir ve sisteminize entegre edebilirsiniz.

Bu uygulamanın en büyük avantajlarından biri SEO olarak, arama motorlarına otomatik olarak https uzantılı sitenin girişinin daha doğru olacağını ifade etmesidir ve direkt olarak arama motorları https ile girişe yönlendireceklerdir.

Nasıl 301 Redirect Yükleyebilirim?

Bunun için iki farklı yöntemi de sizlere açıkladıktan sonra artık, bağlantınız güvenli değil hatası için sonsuza dek koruma sağlayabileceğiz. Bunun için öncelikle https’ye direkt olarak yönlenmeye zorlayacak olan bir eklentiye ihtiyacımız olacak.

Bunun için https://wordpress.org/plugins/really-simple-ssl/  eklentisini kullanabilirsiniz. Bu eklentiyi yükler yüklemez, web sitenizle ilişkili bir https tanımlamayı otomatik olarak devreye sokacaktır ve ne girilirse girilsin https protokolüne zorlayacaktır.

Her ne kadar eklentilerle çözüm bir yol olarak görünse de; bu yöntemi aslında pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü çoğu zaman eklentiler, üçüncü parti bir başka eklenti veya uygulama ile çatışabilir ve birinin veya her ikisinin de bu durumdan olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Bir diğer yöntem ise; eklenti ile otomatik olarak yüklemek yerine manuel olarak daha sağlıklı bir şekilde https’ye yönlendirmek ve zorlamaktır.

Bu yöntem için File Transfer Protocol yani FTP protokolünü deneyebilirsiniz. https://filezilla-project.org/  üzerinden en ideal FTP istemcisini yükleyebilirsiniz.

Bu yolu denediyseniz; yönetmek ve ayar yapmak için Dosyalar > FTP Hesapları kısmına giriş yapmanız gerekiyor.

WordPress’te roor dizininde yer alan public_html dosyasını açın. Burada onlarca farklı klasör bulunur ama siz .htaccess. dizinini arayın.

Bu sizin çekirdek dizindeki tüm kontrolleri yapmanızı ve redirect uygulamasını kullanabilmenizi sağlar.

Bunun için Görüntüle/Düzenle kısmına girmek için dosyanın üzerinde sağa tıklayarak özellikler kısmına girmeniz gerekir.

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^yourwebsite.com [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.yourwebsite.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://www.yourwebsite.com/$1 [L,R=301,NC]

Yukarıdaki satırları kopyalayarak .htaccess dosyasına yeni bir kural eklemeniz gerekecek. Artık siteniz, https’ye doğrudan yönlendirebilecek.

5- Güvenilir VPN Kullanımı:

Eğer bir VPN kullanıyorsanız, VPN’inizle ilgili sorunları kontrol edin veya farklı bir VPN hizmeti deneyin.

6- Güvenlik Duvarı Ayarlarını Kontrol Et:

Bilgisayarınızda veya ağınızdaki güvenlik duvarı ayarlarını kontrol edin. Belirli bağlantıları engelleyen bir güvenlik duvarı sorunlara neden olabilir.

7- Güvenlik Yazılımını Kontrol Et:

Bilgisayarınızda yüklü olan güvenlik yazılımının güncel olduğundan emin olun. Güvenlik yazılımları bazen HTTPS trafiğini denetler ve bu da bağlantı hatalarına neden olabilir.

Sonuç

Google Chrome bağlantınız güvenli değil hatası çözümü için 2 temel çözüme odaklandık. Bunlardan ilki SSL sertifikası satın almak ve ikincisi ise; giren ziyaretçilerin direkt girişi için https protokolüne girmesini zorlayacak bir eklenti veya manuel ayar kullanmak. Bu ikisinden hangisini kullanırsanız, bu siteye bağlantınız güvenli değil hatası sonsuza değin çözüm bulmuş olacaksınız.

Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, daha fazla yardım almak için internet servis sağlayıcınıza veya bilgisayarınızın yöneticisine başvurabilirsiniz.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

GÖNDER