Bilgisayar üzerinde görev yapan birçok donanım elemanı bulunur. Zaman zaman ise bu donanım elemanlarının türünün ve kapasitesinin öğrenilmesi gerekebilir. Bu yazımızda hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar özelliklerine bakma windows işleminin en kolay yoldan çözümünü anlatacağız.

Bilgisayarınızın donanım ve yazılım özelliklerini gösteren birkaç program ve yöntem bulunmaktadır. İşletim sisteminize göre farklı seçenekler mevcut olabilir. İşte bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için kullanabileceğiniz bazı programlar ve yöntemler:

Bilgisayar Özelliklerine Bakma Programsız

Bir bilgisayarın özelliklerine herhangi bir program yüklemeden bakmanın en hızlı yolu, Windows sistem özelliklerini kontrol etmektir.

İşte adım adım programsız bilgisayar özelliklerine bakma işlemi…

Adım 1:Bilgisayarım” ikonuna sağ tıklayın ve “Özellikler” sekmesini seçin.

Bilgisayar Özelliklerine Bakma

Adım 2: Aşağıdaki resimde işaretlenen alanları kontrol edin.

Bilgisayar Özelliklerine Bakma

1 => Bilgisayarda yüklü olan işletim sistemini gösterir.

2 => Bilgisayarın işlemcisine ait bilgilerdir. Intel Core i7-4702’nin anlamı bu bilgisayarın i7 ve 4.nesil bir işlemciye sahip olduğunu gösterir.

3 => Bu alan bilgisayarın üzerinde yer alan RAM miktarını gösterir.

4 => Bu alan ise bilgisayarın kaç bit olduğunu gösterir. (32 veya 64)

(Not: Bilgisayar sistem özellikleri arasında yer almadığı için resimde belirtmedik ama bu ekran üzerinde bilgisayar adını, işletim sisteminin etkinleştirme durumunu ve bağlı olan dokunmatik ekran vs. eklentilerini de görmek mümkün.)

Görüldüğü gibi bu ekran ile bilgisayar üzerinde yer alan ekran kartı özelliklerini görüntüleyemedik. Hem ekran kartı özelliklerine hem de diğer ek sistem özelliklerini görüntüleyebilmek için uygulamamız gereken bir adım daha bulunuyor.

Adım 2.1: Win+R tuşlarına basın. Bu işlem “çalıştır” ekranını açacaktır. Gelen ekrana dxdiag yazın ve enter tuşuna basın.

Bilgisayar Özelliklerine Bakma

Adım 2.2: Açılan ekranda ana menüde işlemci, RAM ve dx sürümüne dair ayrıntıları göreceksiniz.

Bilgisayar Özelliklerine Bakma

Resimde dikkat edeceğiniz üzerine “Ekran” ve “Oluşturucu” adı altında iki farklı sekme yer alıyor. Ekran kısmı, tümleşik olarak tabir edilen ekran kartına ait bilgileri içerir. (Intel HD Graphics)

Bilgisayar Özelliklerine Bakma

Oluşturucu ise oyunlarca aktif edilen ana ekran kartına ait bilgileri içerir. (Nvidia veya AMD)

Bilgisayar Özelliklerine Bakma

Ekran kartı adı : GeForce GT 740M, Ekran kartı belleği 2GB(VRAM)

Bu bahsedilen iki yöntem ile hiçbir ekstra program kullanmadan sisteme dair bazı önemli bilgileri edinmeye çalıştık. Ancak donanım elemanlarına dair detaylı bilgileri henüz edinemedik.

Örneğin RAM türü DDR kaç ve RAM hızı kaç MHz? İşlemci kaç çekirdek barındırıyor? Bu tür detaylı bilgiler çoğu zaman kritik öneme sahiptir.

Örneğin ekstra RAM satın alacağınız zaman farklı DDR ve çalışma frekansına sahip RAM alırsanız soket uyumu olsa bile bilgisayarınız çalışmayacaktır. Bu nedenle sistem özelliklerini öğrenmek için ekstra programlardan faydalanmanızı öneriyoruz.

Bilgisayar Özelliklerine Bakma Program İle Bakma

Sistem özellikleri öğrenme programı deyince akla ilk olarak uzun yıllardan beri kullanılan AIDA64 Extreme gelir. Uzun yıllardan beri kullanımda olan bu program ile tüm sistem özellikleri ile birlikte HDD, SSD, Ethernet, ses kartı gibi diğer donanımlara ait bilgileri de çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Biz de yazımızın bu kısmında AIDA64’den bahsediyor olacağız.

Adım 1: Öncelikle AIDA 64’ü buradan indirin ve kurun. (Dosya boyutu yaklaşık 50 MB) Kurulum sonrasında AIDA 64 otomatik olarak başlatılacaktır.

Adım 2: AIDA 64’ün ana ekranında yer alan “Bilgisayar” ikonuna tıklayın.

Bilgisayar Özelliklerine Bakma

Adım 3: Açılan yeni ekranda “Özet” ikonuna tıklayın.

Bilgisayar Özelliklerine Bakma

Bu ekranda bilgisayar üzerinde yer alan başta işlemci ve RAM olmak üzere tüm bileşenlere ait detaylarını tümünü görebilirsiniz.

Ayrıca sol tarafta yer alan menüde bilgisayarın güvenlik ayarlarının doğru yapılandırılıp yapılandırılmadığını, güncelleştirmeleri, işletim sistemi özelliklerini, driver güncellemelerini ve depolama alanı miktarını da kolayca öğrenebilirsiniz.

Not: AIDA 64 programı tamamen Türkçe olduğundan kullanımı son derece basittir. Programın bazı özelliklerinin ise sadece full sürümde çalıştığını da belirtmeden geçmeyelim.

Bu yazımızda bilgisayar özelliklerine bakma işleminin programlı ve programsız olarak nasıl yapılabileceğini göstermeye çalıştık. Sistem özelliklerinizi tam olarak öğrenemediyseniz veya donanım yükseltmelerinde kararsız kaldıysanız yorum satırını kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

GÖNDER