Hangzhou, Çin’deki Westlake Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Qiang Zhou liderliğindeki araştırmacılar, yeni korona virüsün anjiyotensin dönüştürücü enzim CE2 yada enzim 2 ismi verilen solunum hücreleri üzerindeki reseptöre nasıl bağlandığını ortaya çıkardılar.
Yeni KoronaVirüs Salgını?
Zhou ve ekibi, biyolojik moleküllerin en küçük yapılarını görüntülemek için elektron ışınlarını kullanan cryo elektron mikroskopisi isimli bir araç kullandılar.
Araştırmacılar, SARS-CoV-2 ile ACE2 arasındaki moleküler bağın, 2003 yılında SARS salgınına neden olan virüs ile korona virüsün bağlanma paternine oldukça benzediğini buldular.
Ancak araştırmacılar, SARS-CoV-2’yi bu ACE2 reseptörüne bağlamak için kullanılan amino asitlerde SARS’a sebep olan virüse (ciddi akut solunum sendromu) olana göre bazı farklılıklar olduğunu bildirdiler.
KoronaVirüsün İnsan Hücrelerine Nasıl Girer?
Diğer yandan ”yapışkanlık”, virüsün bir insandan diğer insana ne kadar kolay bulaştığını göstermektedir. Herhangi bir viral partikülün insan vücuduna girdiğinde bir hücreye girme olasılığı daha yüksekse, hastalığın bulaşması çok daha yüksektir.
Pek çok insanın soğuk algınlığı olarak düşündüğü üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan başka korona virüsler vardır. Fakat bu korona virüsler ACE2 reseptörü ile etkileşime girmez, bunun yerine insan hücrelerindeki diğer reseptörleri kullanarak vücuda girerler.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!