FPS göstermede ilk olarak aktif donanım izleme grafiği alanından FPS seçeneğini bulun. Yanındaki tik işaretine tıklayın.
GPU kullanımı grafik ayarları bölümünden de “OSD’de göster (Bilgi Ekranı)” kutucuğunu işaretleyin. Ayarların ardından “Tamam” butonuna tıklayarak işlemleri kaydedin.
Alınan kare hızı, tamamen donanımınıza bağımlı olacaktır, ekran kartı, işlemci ve RAM gibi. Ancak, bazen oyun geliştiricinin tarafından yazılım optimizasyonlarının eksikliği nedeniyle, güçlü donanıma rağmen kare hızı sorunları meydana gelebilir.
Oyundayken en sevdiğiniz oyunların kare hızını kontrol edebilmenin birden çok yolu vardır. Eğer ilgileniyorsanız, hadi oyunlarda FPS(kare hızı) nasıl gösterilir bakalım.
FPS (Frame Per Second), bir bilgisayar oyununun veya herhangi bir grafik yoğun uygulamanın saniyede kaç kare gösterdiğini belirten bir ölçümdür. FPS gösterme, oyun performansını izlemek ve geliştirmek için kullanışlı bir araçtır. FPS’i göstermek için birkaç farklı yöntem vardır:
Fraps, Nvidia ve Afterburner FPS Gösterme Nasıl Yapılır?
Eğer NVIDIA GeForce ekran kartına sahipseniz, o zaman tüm oyunlarınızdaki kare hızını GeForce Experience yazılımıyla kontrol etme avantajından yararlanabilirsiniz.
Yazılımı şirketin GeForce websitesi‘nden ücretsiz indirebilirsiniz. Yazılımı yükledikten sonra, aşağıdaki adımları takip ederek FPS sayacını saniyeler içinde etkinleştirin:
- Alt + Z tıklayarak, GeForce Experience Share açın. Şimdi dişli şekilli simgeye tıklayarak Ayarlara gidin.
- Şimdi, Fps sayacını etkinleştirme/devre dışı bırakma ayarlarının olduğu bölüme geçmek için “Overlays” a tıklayın.
- Şimdi, oyununuzda kare hızını yazılımın neresinde görüntülemek istiyorsanız “FPS Counter” tıklayarak pozisyonunu seçin.
- Hepsi Oyunu açtıktan sonra, ekranın dört köşesinden birinde FPS sayacını hemen fark edeceksiniz.
Nvidia Fps Gösterme Video
MSI Afterburner Kullanarak Oyunlarda FPS Göstermek
Kullandığınız ekran kartı ne olursa olsun MSI Afterburner yazılımı herkes tarafından kullanılabilir. Yazılımı şirketin resmi sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Kurulum süreci sırasında, MSI Afterburner ve Rivatuner Statistics Server kutularının her ikisini de işaretlediğinizden emin olun, çünkü her iki yazılım da ekranınızda kare hızını görüntülemek için birlikte çalışıyor. Kurulum bittiğinde, aşadağıdaki adımları takip edip FPS sayacını bir an önce etkinleştirin:
- MSI Afterburner yazılımını açın ve dişli şekilli simgeye tıklayarak Ayarlar’a gidin.
- Şimdi, Monitoring bölümüne gidin ve biraz kaydırma ile “Framerate” seçeneğini bulun.
- Pencerenin altında üç tane kutu var şimdi ona tıklayın. “Show in On-Screen Display” kutusunu kontrol edin ve OK tıklayarak ayarları kaydedin.
- Ayrıca, CPU sıcaklığı, CPU Kullanımı, Ram kullanımı ve daha fazlası dâhil olmak üzere farklı değişkenler için bu Ekran Görüntüleme seçeneğini etkinleştirebileceksiniz, sisteminizdeki neredeyse her önemli bileşenin işleyişini kontrol etmek için çok amaçlı bir hale getirir.
- Bunu bitirdikten sonra, arka planda Rivatuner Statistics sunucusunu açtığınızdan emin olmanız gerekir, çünkü eğer açılmazsa, kare hızı ekranınızda görüntülenmeyecektir. Ayrıca yazılımda Show On-Screen Display açıldığından emin olun.
- Bu süreç tamamen böyleydi. Şu andan itibaren herhangi bir oyununuzu çalıştırdığınız zaman, kare hızı detayları (ve birkaç bilgi, eğer onu etkinleştirdiyseniz) ekranınızın sol üst köşesinde görüntülenecektir.
Fraps, Nvidia ve Afterburner FPS Gösterme
Burada detaylı olarak FPS nasıl gösteriler bakalım.
Fraps Kullanılan Oyunlarda FPS Kontrolü
Fraps bilgisayarınızın ekranında yaptığınız her şeyin video kaydını veya ekran görüntüsünü almayı sağlayan bir programdır.
Bu çoğu insanın oyunlarında kare hızını kontrol etmek için kullandığı iyi bilinen bir eski okul yöntemidir. Tek ihtiyacınız olan yazılımı resmi web sitesinden indirmek ve çalıştırmanız.
Şimdi herhangi bir oyunda açın ve ekranın sol üst köşesinde sarı renkte varsayılan olarak gösterilecektir. Ancak pozisyonu yazılımda kolayca ayarlanabilir.
MSI Afterburner OSD nedir?
MSI Afterburner OSD özelliği oyun içerisinde işlemci, grafik işlemci, bellek ve birçok donanımın kullanımlarını ve sıcaklıklar gibi pek çok ayrıntıyı bize gösteren özelliktir.
Bunu sayesinde oyunlarda işlemci darboğazı veya ısınma sorunlarını bakabilirsiniz.
SONUÇ
Bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak oyunlarda veya diğer grafik yoğun uygulamalarda FPS’i gösterebilirsiniz. FPS göstergesi, oyun performansınızı izlemenize ve geliştirmenize yardımcı olabilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!