Işık yılı nedir? ışık yılı nasıl hesaplanır? yazımızda anlatacağız. Öncelikle ışık yılı kavramı ne için kullanılmaktadır onu öğrenelim.
Işık Yılı Nedir?
Astronomlar uzayda uzaklıkları ölçmek için kullanırlar bu birimi. Bir demet ışığın bir yılda tamamladığı uzaklık 1 trilyon kilometredir.
Mesela buna örnek vermek gerekirse diyelim ki bir randevunuz var ama geç kaldınız. Ulaşıp 15 dakikalık bir mesafenizin kaldığını söylediniz. Bu kalan mesafenin tahminidir.
Astronotlar da yıldızlar ve galaksiler arasındaki uzaklığı ışık demetini frekans olarak kullanırlar. Bu yöntemin kullanılmasındaki birinci neden ışığın tüm evrende hızının eşit olmasıdır.
Bu hız saatte 1 milyar 78 milyon kilometredir. Siz bu hızda yolculuk etmek isterseniz eğer. Dünyanın etrafını 1 saniye içinde 8 defa turlamanız demektir.
Dünyayla kıyaslarsanız bu yol size çok uzun gelebilir.
Ancak uzayın genişliğini unutmamak gerekir. Aya ulaşmak için ise ışık hızında iki buçuk saniyenizi alacaktır. Işık hızıyla Güneşe ulaşmak gerekir ise bu yolculuk 7 ile 8 dakika sürebilir.
Saniyede ortalama 300.000 kilometre ilerliyorsunuz bir ışık yılında bile 8 dakikada güneşe ulaşabiliyorsunuz. En keyifli örneği ise güneşe her baktığımızda 8 dakika önceki haline bakıyor olmamız. Işık yılını neden kullanıyoruz çünkü:
Işık Yılı Nasıl Hesaplanır?
Eğer kilometre birimini kullansaydık en yakın yıldız ile aramızdaki mesafeyi hesaplamak istersek; Proxima Centauri: 38.600.000.000.000 km bir sonuç çıkar. Yani daha büyük bir ölçüm birimi kullanmak sayılarla boğuşmamıza gerek kalmadığını ifade eder. Proxima Centauri 4 ışık yılı uzaklığındadır. Bu yıldızın ışığı bize 4 yılda ulaşıyor yani arkadaşlar.
Samanyolu galaksimizin bir ucundan diğer ucuna olan uzaklığı 100.000 ışık yılıdır.
En yakın Adromeda Galaksisine ne 2 milyon ışık yılı mesafedeyiz. Şu an bize ulaşan ışık taki atalarımızın taşlı alet kullandıkları zamanda orayı terk etmişti.
Işık yılı birimi bile kağıtlara sığmazken dünyadaki birimler bile kağıda sığmaz. Evren bu hızla genişlemeye devam ederse ışık yılı birimi bile bizi tatmin etmeyebilir..
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!