Mülakat nedir kısaca? Mülakat ya da bir diğer adı ile Görüşme, iki kişi ya da grup arasındaki sözlü diyaloğa verilen addır.

Mülakatta bir amaç vardır ve bu amaç doğrultusunda soru cevap veya izah şeklinde konuşma devam eder.

Genellikle bu tür görüşmelerin yapılması için önceden randevu verilmesi söz konusu olsa da, anlık gelişen mülakatlara rastlanabilmektedir.

Mülakat örnekleri ve mülakat çeşitleri bu makalemizde bulabilirsiniz. Birebir mülakat, panel mülakat ve sıralı mülakatlar olmak üzere birçok çeşidi vardır.

Mülakat günümüzde farklı şekillerde algılanabilmektedir. Bilinenin aksine, mülakat sadece iş görüşmelerine verilen ad değildir.

Bunun dışında bir kişi ile bir konuda bilgi alış verişi üzerine yapılan sözlü diyalog da mülakat olarak kabul edilebilir. İş görüşmeleri için yapılan diyaloglar iş mülakatı olarak isimlendirilmektedir.

mülakat nedir

Mülakatta taraflardan biri genelde soru soran, diğeri ise cevaplayandır. Bunun aksine gerçekleşen bazı özel durumlarda her iki taraf da bir birine soru sorabilir ve karşıdakinden izah bekleyebilir.

Bu yönü ile röportajdan ayrılır. Dilerseniz Mülakata biraz daha yakından bakalım. Ve türlerine bir göz atalım!

Mülakat Nedir?

İki kişi ya da bir grup arasında soru cevap şeklinde yapılan sohbet sonrasında, gazete ya da dergilerde yayınlanmak üzere ortaya çıkan sözlü çıktılara mülakat denir.

Mülakat genelde serbest konuları ele alsa da edebi özellikte olabilir. Ve ayrıca bu çıktılar gazete ve dergilerde röportaj şeklinde yayınlanabilir.

Mülakatta genel amaç, gündemde ki konuların o konu ile doğrudan ya da dolaylı kişiler ile tartışılması ve röportaj havasında karşılıklı sohbetin yapılmasıdır.

Burada genellikle raportör bir çizgiye sadık kalır ve sadece soru sormak üzere pozisyon alır. Karşıdakinin cevaplarını değerlendirmek yerine doğrudan alıntı yapar.

mülakat nedir

Mülakatın halk nezdinde ki anlamı ise iş görüşmeleridir. Nitekim özellikle ülkemizde sınavlar tek belirleyici unsur değildir. Ve insanlar farklı kurumlara başvurduktan sonra, sınav öncesinde ya da sonrasında bir dizi sözlü teste tabi tutulurlar. İşte bunlara İş mülakatları ya da iş görüşmeleri denmektedir.

İş Görüşmelerinde, iş veren adına soru soran kişi kurumla ilgili doğrudan bilgi gerektiren soruları sorabileceği gibi, kişisel ve özel sorular da sorabilir. Ve buna göre bir işe alım sonucuna varabilir.

Diğer yazılarımızda bu konuda bir makale yayınlamayı planlamaktayız. Ve etkileyici bir iş mülakatı ile ilgili bazı tüyoları sizlerle paylaşacağız. Aynı zamanda mülakat için ufak ipuçlarını da sizlere sunacağız. Ama dilerseniz şimdi mülakat türleri ile yazımıza devam edelim.

Mülakat Türleri Nelerdir? Mülakat Çeşitleri Nelerdir?

mülakat nedir

Birebir Mülakat:

Bu tür mülakatlar en çok başvurulan ve en hassas mülakat türüdür. Zira, burada diyalog yoğunluğu fazladır ve kişiler bir birileri ile doğrudan iletişim kuracakları için soru soran kişinin, mülakata giren kişi ile ilgili bilgilere vakıf olması gerekmektedir.

Panel Mülakatlar:

İki veya daha fazla iş veren adına görevli personelin bir grup işçi adayı ile yaptıkları genel görüşmelerdir. Burada sürekli olarak soru cevap modu devam eder.

Çalışma Arkadaşları Grubu:

Genellikle işe henüz girmeye başlayacak adaylar için yapılan bu tür mülakatlarda adayın diğer takım arkadaşları ile olan/olabilecek iş ortaklığına, hareket ve manevra kabiliyetine, takım halinde hareket etme ve planlama gibi konularda ki eğilimine bakılır.

Sıralı Mülakatlar:

Genellikle işe alımlarda bu tür mülakatlar yapılmaktadır. Ve herkese sıralı bir randevu verilir ve bu sıralı randevuya göre sırası gelen işçi adayı odaya ya da belirtilen alana gelir.

Değerlendirme Merkezi:

Birkaç kişi ile yapılan ve daha önce ki bir konu ile ilgili izlenimlerini paylaşmaları istenen mülakat türüdür. Buna verecekleri tepkiye göre, mülakat sonuçları değerlendirilir.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

GÖNDER