Röportaj, bir yazarın veya habercinin bir konuyu araştırıp, kendi görüşlerini de kattığı bir yazıdır. Biz de bu yazımızı röportaj örnekleri arayan kullanıcılar için oluşturduk ve birden çok örneği bulabileceğiniz bir derleme yaptık.

Röportaj ödevi hazırlarken, belirli bir konu veya kişi hakkında bilgi almak için yapılan sözlü bir görüşme türüdür. İşte bir röportaj ödevi hazırlama sürecinde izleyebileceğiniz adımlar:

Röportaj Örnekleri

Roportaj Ornekleri

Röportaj örneklerinin çok farklı kesimlerden yola çıkarak en ince ayrıntısına kadar değindik. Tüm detaylarına gelin hep birlikte bakalım.

Röportaj İçeriği: Ünlü bir şarkıcının yeni çıkardığı şarkı üzerine

Röportör: Geçen hafta yeni bir hit şarkı ile piyasaya yine hızlı bir giriş yaptınız şarkının sözleri oldukça çekiciydi birçok insanın dikkatini çekmeyi başardınız. Bunun için ekstra bir performans gösterdiniz mi?
 
Yazar: Baktığımızda şarkı aslında tesadüf değildi, daha önceleri bir çok şarkı sözleri yazmıştım illaki başarının bir yerden geleceğini biliyordum o patlamayıda bu şarkının sözlerini yazarak ve güzel bir şekilde seslendirerek geldiğine inanıyorum.
 
Röportör: Şarkının sözlerini yazarken zorlandığınız oldu mu?
 
Yazar: Bunu şöyle cevaplamak gerekirse aslında pekte zorlanmadım daha önce dediğim gibi birçok şarkı sözleri yazmıştım bu şarkının sözleri için de zorlandığım söylenemez.
 
Röportör: Şarkının bu kadar hit alacağını bekliyor muydunuz?
 
Yazar: Aslında bu kadar beklemiyordum, özellikle Youtube’da 305 milyona ulaştık. Allah’a çok şükür olsun gerçekten çok iyi bir yere geldiğimiz söylenebilir.
 
Röportör: Baktığımızda hemen hemen herkesin şarkı yazdığını ve söylediğini biliyoruz sizi diğerlerinden farklı kılan nedir?
 
Yazar: Aslında benim özelliğim biraz daha değişik bunları aklıma getiren evin çatısına çıktığımda yıldızları seyrettiğimde, ayın denize vurup mehtap çıkardığında, mükemmel bir atmosferde ilham gelmemesi gerçekten çok zor, bu yüzden bu atmosferde olduğumdan dolayı diğerlerinden farklı olduğumu daha doğrusu şanslı olduğumu hissediyorum, bu da beni farklı kılıyor çünkü direk doğanın içinden almak ilhamı ayrı bir şeydir.
 
Röportör: Sabırla sorularıma yanıt verdiğiniz için teşekkür ederiz.
Not: Ünlü bir kişi olduğu için ismini yazmadık

Röportaj İçeriği: Alkol Bağımlılığı

Röportör: Selam
 
Röportaj Yapılan Kişi: Selam
 
Röportör: Alkol alıyor musunuz?
 
Röportaj Yapılan Kişi: Evet, alıyorum
 
Röportör: Kaç senedir alkol alıyorsunuz?
 
Röportaj Yapılan Kişi: Ortalama olarak 5 yıldır alıyorum
 
Röportör: Günde ne kadar içiyorsunuz?
 
Röportaj Yapılan Kişi: Ortalama olarak günlük 2 şişe.
 
Röportör: Bu durumdan hiç rahatsız olduğunuz oldu mu? Röportaj Yapılan Kişi: Evet. Çok bırakmayı denedim ama bir türlü olmadı.
 
Röportör: Röportaja katıldığınız için teşekkür ederim.
 
Röportaj Yapılan Kişi: Rica ederim.

Röportaj İçeriği: Gazete Okuma Alışkanlığı

Röportor: Selam
 
Kişi: Selam
 
Röportor: Gazete okuyor musunuz?
 
Kişi: Evet
 
Röportör: Günde ortalama olarak kaç gazete okuyorsunuz?
 
Kişi: 5 farklı gazete okuyorum
 
Röportör: Genel olarak ne tür gazeteler okuyorsunuz ?
 
Kişi: Spor, Medya ve siyasi gazeteler
 
Röportör: Evde sizin gibi böyle gazete okuma alışkanlığı olan var mı?
 
Kişi: Onlarda okurlar fakat benim kadar değildir.
 
Röportör: Sizce bu kadar gazete biraz fazla değil mi?
 
Kişi: Neden fazla olsun ki bence herkesin ortalama olarak benim kadar gazete okuması gerekir, insan daha fazla bilgili ve kültürlü olsun.
 
Röportör: Evdekiler bu kadar gazete okumanıza bir şey diyor mu?
 
Kişi: Bazen fazlaya kaçtığımı söylüyorlar ama bence sakıncası yoktur.
 
Röportör: Sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz.
 
Kişi: Rica ederim.

Çocuk Yaşta Çalışmak Zorunda Kalan Bir Çocuk İle Röportaj Üzerine

Ropörtör: İsmini öğrenebilir miyim?

Ropörtaj yapılan kişi: Selim.

Ropörtör: Selim kaç yaşındasın?

Ropörtaj yapılan kişi: 10

Ropörtör: Kaça gidiyorsun?

Ropörtaj yapılan kişi: 4.sınıf

Ropörtör: Kaç kardeşsiniz?

Ropörtaj yapılan kişi: Fino ile birlikte 8 (Bu arada Fino, Selim’in sokakta bulup ailesine kabul ettirdiği sevimli bir köpek yavrusu).

Ropörtör: Fino’yu seviyor musun?

Ropörtaj yapılan kişi: Elbette.

Ropörtör: Bana bir gününü anlatır mısın?

Ropörtaj yapılan kişi: Fino’nun mu?

Ropörtör: Hayır! (Gülüşmeler)… Senin!

Ropörtaj yapılan kişi: Anladım. Hangi günümü? Çünkü her gün aynı değil! Okulum olunca farklı, Cuma namazı olunca farklı, Ha bir de babamın böbrekleri yok o yüzden dialize götürdüğüm için de farklı bir gün sayılır benim için.

Ropörtör: Cuma ve babanın dializ günü haricindeki günlerde ne yaparsın Selim? (Yine gülüşmeler…)

Ropörtaj yapılan kişi: Okula her sabah giderim. Derslerden sonra Murat abiden simitleri alıp simit satmaya giderim. Tüm simitlerimi çok kısa sürede bitirdikten sonra oto yıkamacı Ali abi var. Onun yanına gider, sıradaki otomobillerin içini temizlerim.

Ropörtör: Tek başına mı?

Ropörtaj yapılan kişi: Evet.

Ropörtör: Devam et lütfen.

Ropörtaj yapılan kişi: Daha sonra, gece olmadan eve dönerim. Önce Fino’nun yemeğini veririm ve ardından anneme yardım ederim.

Ropörtör: Peki diğer kardeşlerin yardım etmiyor mu? Sen o kadar yorulduktan sonra, bir de ev işine mi yetişiyorsun?

Ropörtaj yapılan kişi: Ne fark eder ki amca. Onlar da ben diyalize bağlanırsam o zaman çalışıp bana bakarlar. Ev işlerimi yaparlar.

Öyle değil mi? (Bu cevabı verdikten sonra Selim’in annesinin gözleri dolmaya başlar ve gerçekleri biraz daha detaylandırmaya başlar.

Meğer, Selim de babası gibi 1 böbreği tamamı ile yok ve diğer böbreği iflas etmek üzere. Diğer kardeşleri de büyük olanlar Selim ve babası ile aynı kaderi paylaşıyor. Küçükleri ise iş yapamayacak ve işten anlayamayacak kadar küçükler.)

Ropörtör: (Annesine dönerek) Peki, bu durumdaki bir çocuk tüm bu her şeyin altından nasıl kalkıyor hanım efendi. Bu nasıl bir şey Allah’ım?

Annesi: Bilmiyorum tek bildiğim Selim’in daha 7 yaşından beri her şeyi göze alarak çalıştığı!

Örnekleri devamı aşağıdadır, daha fazlası için yazıya devam edebilirsiniz.

Çoğumuzun adını dahi tam olarak söyleyemediği Röportaj, başlıkta da doğru yazılışını gösterdiğimiz gibi “Röportaj” şeklinde yazılır ve okunur.

Fransızca bir kelime olan Röportajın ne olduğunu, hangi çeşitleri olduğunu ve birkaç kısa röportaj örneğini sizler ile paylaşacağız.

Özellikle ilk öğretim öğrencilerinin sıklıkla rastladığı röportaj örnekleri, röportaj soruları ve röportaj nasıl yapılır kısaca bir göz atalım!

röportaj örnekleri

Röportaj En İyi Örnek

Röportajcı: Merhaba, bugün stüdyomuzda ünlü aktör John Smith’i ağırlıyoruz. Hoş geldiniz, John!

John Smith: Merhaba, teşekkür ederim. Ben burada olmaktan dolayı çok mutluyum.

Röportajcı: Sizi birçok başarılı filmde izledik. Kariyeriniz hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?

John Smith: Tabii, memnuniyetle. Ben 15 yıldan fazla bir süredir oyunculuk yapıyorum. İlk kez tiyatro sahnesinde başladım ve daha sonra sinemaya geçiş yaptım. Birçok farklı filmde rol aldım ve birkaç önemli ödül kazandım. İşte bugüne kadar yaptığım en büyük projelerden bazıları…

[Röportajcı, John Smith’in önemli projeleri hakkında sorular sorar.]

Röportajcı: Kariyerinizde en çok neyi seviyorsunuz?

John Smith: Sanırım en çok karakterlere hayat vermek beni heyecanlandırıyor. Her bir karakterin derinliklerine inmek, onların motivasyonlarını anlamak ve izleyiciye gerçek bir deneyim sunmak benim için çok önemli. Aynı zamanda işim sayesinde farklı insanlarla tanışıyor ve ilginç hikayeleri paylaşma şansına sahip oluyorum.

Röportajcı: Oyunculuğunuzla ilgili bir ritüel veya hazırlık süreci var mı?

John Smith: Evet, benim için önemli olan karakterin ruh haline girebilmektir. Bu nedenle, rol alacağım karakteri iyi tanımak için derinlemesine araştırmalar yaparım. Ayrıca sahneleri çalışırken, replikleri ve hareketleri doğal bir şekilde aktarabilmek için prova yaparım. Bu benim için işin bir parçası ve karakterle bağ kurmamı sağlıyor.

Röportajcı: Sizin için gelecekte hangi projeler ve hedefler var?

John Smith: Tabii ki, her zaman yeni projeler üzerinde çalışmak istiyorum. Daha farklı türlerdeki filmlerde rol almak ve farklı karakterler denemek istiyorum. Ayrıca, bir gün kendi filmimi yönetmek gibi büyük bir hedefim var. Ancak, önemli olan her projeyle büyümek ve izleyicilere benzersiz deneyimler sunabilmektir.

Röportajcı: Harika! Sizi takip etmeye devam edeceğiz. Son olarak, genç oyunculara veya hayallerinde oyuncu olmak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

John Smith: Onlara her zaman tutkularını takip etmelerini ve pes etmemelerini söylerim.

Röportaj Nedir? Kökeni ve Anlamı Nedir?

Sözlük anlamı ile Röportaj; bir gazete yazarının belirli bir üne sahip kişi ya da kişiler ile yüz yüze ya da kendince yaptığı sözlü ve yazılı bilgilendirme yazıları olarak tanımlanabilir.

Tabii ki çoğu kimse sadece Gazete mi diye sorabilir. Bize göre Hayır! Ama bir çok sözlükte ve uluslar arası geçerliliği olan Wikipedia’da bu ibare geçmektedir. Ve biz de bunu kabul etmek durumundayız.

Röportaj Soruları

Röportaj, esasında sadece kişiler ile de yapılmayabilir. Mesela, ünlü bir mekanın doğal yönlerini paylaşmak da bir çeşit Röportaj olarak değerlendirilebilir. Ya da, bir yemek veya eşya ile ilgili de bir araştırma yaptığınızda, Röportaj yapmış olursunuz.

röportaj örnekleri

Yukarıda ki tanımlardan da anlaşılacağı üzere, Röportaj karşıdakine göre değil, Röportajı yapana göre isimlendirilmiş bir tanımlamadır. Y

ani eğer siz, biri ya da bir şeyler ile ilgili bir tanıtım ve eğitici bir yazı kaleme alacaksanız, bu, yaptığınız şey ya da kişilerden dolayı değil, sizden dolayı Röportaj manasına gelecektir.

Diğer bir deyiş ile; Ropörtör olarak sizi merkeze aldığımızda, diğerleri sadece bir konu başlığı olmuş olacaktır. Ve sizden dolayı, yaptığınız iş bir röportaj örneği olacaktır. Tabii ki bu aynı zamanda gezi türü ile de iç içe olduğu için; sanatsal bir kavram olarak da kabul edilebilir.

Röportaj kelimesinin kökeni Latince’dir. Ama yukarıda da belirttiğimiz gibi Fransızca bir sözcüktür ve bu dilden Türkçe’ye geçmiş bir kelimedir.

Latince’de “toplamak, getirmek” anlamına gelen “reportare” fiilinin Fransızca’da “reportage” ile vücut haline geldiğini de söylemek doğru bir yaklaşım olacaktır.

Röportaj Çeşitleri Nelerdir?

Röportajın tam olarak ne olduğunu ve kökenini anladıysak, artık hangi türleri olduğuna bir göz atabiliriz.

Röportaj “Konularına” göre ve “Sunuş Biçimlerine” göre 2 farklı gruba ayrılır. Bunlara kısaca değinecek olursak;

Konularına Göre Röportajlar:

Eşyayı konu alan röportajlar: Konusu eşyalar olan bu röportaj türünde, eşyanın tüm yönleri ile incelenmesi ve her yönü ile ele alınması amaçlanır.

İnsanı konu alan röportajlar: Konusu insanlar ve etkileri olan bu Röportaj türü, belki de en çok kullanılan ve yine belki de akla bu şekli ile gelen röportaj türüdür.

Sunuş Biçimlerine Göre Röportajlar:

Amerikan Röportajı: İnsanları sıradan bir olay ya da konu ile ilgili meraklandırmayı amaçlamayan ve son söylenmesi gereken şeyi ilk başta ifade eden röportaj çeşididir. Pek kullanılmayan bir türüdür.

Alman Röportajı: Yazarın ben eksenli olarak konuya direkt müdahalede bulunduğu röportaj biçimidir. Ve sıklıkla bu çeşit röportajlar yapılmaktadır.

röportaj örnekleri

Röportaj Örneği Geçmişi

Esasında bu konuya örnek olarak binlerce röportaj örnekleri verilebilir. Ama en çok bilinenlere röportaj örnekleri vermek gerekirse;

Ziya Paşa’nın meşhur Londra sokaklarında ki hayali gezintilerini konu alan “Rüya” adlı röportaj, Türk Röportaj tarihinin ilk örneklerindendir.

Türk Röportaj tarihinin diğer önemli figürlerinden olan Ruşen Eşref Ünaydın, Falih Rıfkı Atay, Yaşar Kemal ve Dursun Akçam’da bu türe önemli örnekler kazandırmıştır.

Analar ve Çocuklar, Doğu’nun Çilesi, Yanan Ormanlarda 50 Gün, Çukurova Yana Yana gibi eserler de bu türe bir örnek olarak verilebilir.

Röportaj Ödev Hazırlama

Röportaj ödevi hazırlarken, belirli bir konu veya kişi hakkında bilgi almak için yapılan sözlü bir görüşme türüdür. İşte bir röportaj ödevi hazırlama sürecinde izleyebileceğiniz adımlar:

Konu Belirleme

Röportaj yapmak istediğiniz konuyu veya kişiyi belirleyin. Örneğin, belirli bir meslek grubu, uzmanlık alanı, toplumsal konu veya belirli bir kişi olabilir.

Araştırma Yapma

Seçtiğiniz konu veya kişi hakkında önceden bilgi toplamak için araştırma yapın. Bu, konuyla ilgili makaleler, kitaplar, röportajlar veya internet kaynaklarına başvurmak anlamına gelebilir.

Röportaj Yapılacak Kişiyi Belirleme

Konuyla ilişkili veya uzman bir kişi veya konuyu etkileyen birileriyle iletişime geçin. Bu kişi, röportaj konusunda size yardımcı olabilecek ve doğru bilgileri sağlayabilecek biri olmalıdır.

Röportajın Amacını Belirleme

Röportaj yapma amacınızı netleştirin. Hangi bilgileri, görüşleri veya deneyimleri öğrenmek istediğinizi belirleyin.

Röportaj Planlama

Röportaj yapılacak kişiyle bir randevu ayarlayın. Röportajın zamanı, yeri ve süresi gibi detayları belirleyin. Ayrıca röportaj sırasında hangi soruları soracağınızı planlayın.

Soruları Hazırlama

Röportaj için sorular hazırlayın. Genel sorularla başlayın ve ardından derinlemesine konuya girebilecek detaylı sorular ekleyin. Sorularınız, konuya veya kişiye özgü olmalıdır.

Röportajı Yapma

Röportaj gününde hazırlıklı olun. Sorularınızı sırayla sorun ve kişinin verdiği cevapları kaydedin veya not alın. Röportajın profesyonelce ve saygılı bir şekilde yapılmasına dikkat edin.

Verileri Değerlendirme

Röportajı tamamladıktan sonra elde ettiğiniz verileri değerlendirin. Kayıtları dinleyin veya notları gözden geçirin. Önemli noktaları ve alınan cevapları belirleyin.

Röportajı Yazma

Röportajı bir yazıya veya rapora dönüştürün. Röportajın içeriği, röportajı yapılan kişiyle ilgili bilgiler, verilen cevaplar ve röportajın ana temasını içermelidir.

Röportajı Sunma

Ödevinizi sunmadan önce röportajı düzenleyin, düzgün bir biçimde formatlayın ve gerekli düzenlemeleri yapın. Sunum şekli ve teslim tarihi konusunda öğretmeninizin talimatlarını takip edin.

Yorumlar (3)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

GÖNDER

Vahap 5 yıl önce

Röportaj örnekleri ödevime fayda sağladı teşekkürler

Ziena 5 yıl önce

Bence çok güzel 😁

    Mert 5 yıl önce

    Evet bencede