Telefonda virüs olduğu nasıl anlaşılır? Bir mobil telefon virüsü faturada kendisini gösterebilir. İnternette sipariş edilmeyen bir alışveriş için bildirim alma. Sosyal medyadaki arkadaşlarınızın sizden şüpheli mesajlar alması. Kilit ekranında reklam gösterilmesi.

Telefonda virüs belirtileri, özellikle de telefon görüşmelerimizi, kişisel dosyalarımızı ve hatta bankacılık bilgilerimizi hedef alabilen bu virüsler bazı zamanlarda ise bize alakasız reklamlar göstermeyi hedefliyor.

Telefonda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?

telefonda virüs belirtileri

Hepimiz en az bir defa karşılaşmışızdır; virüs bulaşan bir bilgisayar ilginç belirtiler verir. Örneğin bazı web siteleri kendi kendine açılır, telefonda virüs var uyarısı verir ve işin en kötüsü mavi ekran olayı gerçekleşir, format atmak kaçınılmaz olur.

Tabi bir de, telefonumda sürekli reklam çıkıyor denilir. Onun için de ayrı makalemiz var. Ancak mobil cep telefonlarında virüs belirtileri daha farklıdır. Aşağıda belirtilen durumlar sizin için geçerliyse Android veya iOS cihazınıza virüs bulaşmış olabilir.

1-Artan Veri Kullanımı

Mobil cihazlar için oluşturulmuş olan virüsler veya zararlı yazılımlar genellikle bilgilerinizi çalmak amacıyla oluşturulur. Bu durum da veri tüketiminin artmasına neden olur.

2- Aniden Çıkan Reklamlar

Google Play ve AppStore üzerinde yayımlanan uygulamaların birçoğu reklam geliri elde etmek için size ilgi düzeyinize göre reklamlar sunarlar.

Ancak reklamlar sadece o uygulamanın içinde gözükebilir. Örneğin ana ekranda hiçbir uygulama açık değilken reklamlar çıkıyorsa büyük ihtimalle cihazınıza virüs bulaşmıştır.

3- Aşırı Isınma Durumu

Mobil cihazların ısınması normal bir durumdur. Ancak telefon hiçbir işlem yapmamanıza rağmen ısınıyorsa kontrol edilmesi gereken bazı şeylerin olduğu anlamına gelir.

Zararlı virüsler genellikle arka planda cihazınızın kaynaklarını kullanarak bazı işlemler yaparlar bu da cihazın kendiliğinden ısınmasına ve çok daha hızlı bir şekilde pil tüketmesine neden olurlar.

Telefona Bulaşan Virüs Nasıl Temizlenir?

Kişisel verilerin saklanmasının çok daha önemli bir hale geldiği bu günlerde birçok mobil kullanıcının merak ettiği sorulardan biri de telefondan virüs temizleme sorusudur.

Bir zararlı yazılıma karşı alınabilecek en üstün önlem, bilinmeyen uygulamaları cep telefonuna yüklememektir.

Elbette Facebook, WhatsApp, Youtube gibi uygulamalardan bahsetmiyoruz… Google Play’de ve AppStore’da yer alan ve üreticisi belli olmayan birçok uygulamanın zararlı yazılımlar içerdiği biliniyor. Bu nedenle geliştiricisi belli olmayan uygulamaları yüklemeden önce küçük bir araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu arada Android en iyi antivirüs programlarına buradan https://webhakim.com/android-icin-en-iyi-antivirus-programlari.html bakabilirsiniz.

En iyi mobil antivirüs uygulamaları gitmek için tıklayın..

1- Android Virüs Temizleme

Android üzerinde virüs temizleme işlemi yapmak gayet basittir. Bu konuda bizlere çözüm sunabilecek ve büyük antivirüs firmaları tarafından sunulan birçok ücretsiz yazılım bulunuyor.

Bizim tavsiyemiz ise Windows PC’lerde de üstün bir performans sergileyen BitDefender. Uygulamayı Android cihazınıza kurun ve kayıt işlemini gerçekleştirin.

telefona virüs bulaştı

Resimdeki “Taramayı Başlat” butonuna basın. BitDefender tüm cihazınızı gözden geçirip virüsleri ve zararlı yazılımları silecektir.

Ayrıca Web Korumasını aktif etmeniz durumunda, cihazınıza yetkisiz yazılımlar yükleyeme çalışan web sitelerine karşı da önlem almış olursunuz.

2- iPhone Virüs Temizleme

Sistem kaynaklarının uygulamalar tarafından kullanılmasını ciddi oranda kısıtlaması nedeniyle iPhone cihazlara virüs bulaşma olasılığı Android cihazlara göre çok daha düşüktür.

Ancak iPhone’larda görülen yaygın zararlı yazılım, Safari uygulamasının kullanılmasını engelleyen yönlendirmelerdir.

Safari üzerindeki zararlı yazılımları temizlemek için Ayarlar>Safari>Tarihçe ve Web Sitesi Verilerini Sil işlemlerini takip etmeniz yeterlidir.

iPhone kullanıcılarının sıkça karşılaştığı bir diğer durum ise herhangi bir anda ekranda reklam belirmesi. Bu reklamlar videolardan veya resimlerden oluşabilir.

Bu duruma genellikle iPhone kullanıcıların sıkça başvurduğu müzik indirme ve dinleme uygulamaları neden olur. Şayet bahsedilen sorunu yaşarsanız ilgili uygulamaları telefondan kaldırmanız gerekebilir.

Bu yazımızda mobil işletim sistemlerinde karşılaşılan virüs ve zararlı yazılımlar ile ilgili genel bilgiler vermeye çalıştık. Telefonunuza bulaşan zararlı yazılımları temizlemekte sorun yaşarsanız bizlerden yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

GÖNDER