Öncelikle Truva atı’nın nerede olduğundan bahsedelim. Troya antik kenti; yani Truva atı Çanakkale Boğazı’nın Ege Denizi’ne doğru 6 km. iç kısımda Hisarlık’ta bulunan bir yerleşim yeridir. Şimdi truva atı hakkında kısa bilgi ve hikayeyi özet halinde anlatan paragrafa geçelim.
Not: Bu tarz hikâyeler rivayetlerden ibarettir.
Truva Atı Hakkında Kısa Bilgi
# Mitolojiye göre Thetis adında bir denizler tanrıçası varmış. Thetis güzel etkileyici ve çekici bir tanrıça imiş, onu gören onun heybetine hayran olurmuş.
Rivayete göre Thetis’ in oğlu olur ise onun, babasından daha zeki ve akıllı olacağı söylenirdi.
Ve bu evliliğe Teselya Kralı Peleus uygun görülmüş. Olimpos dağında yemeklerin ve çalgıcıların olduğu güzel bir tören düzenlendi tüm Tanrı ve Tanrıçalar buradaydı ancak biri hariç…
Nifak Tanrıçası Erins bu törende yoktu çünkü davet edilmedi unutuldu.
# Buna öfkelenen Erins törenin yapıldığı alana gizlice gider yemek masasının üstüne “Tanrıçaların en güzeline” yazılı altın bir elmayı bırakıverir. Herkes elmayı fark eder ve tören karışır. Tanırlar Kralı Zeus intikam almak ister.
Gök Tanrıçası Hera, Zeka Tanrıçası Athena ve aşk Tanrıçası Afrodit arasından bu seçimi yapmasını istemiştir. Ancak olaydan haberi olmayan biri gerekliydi.
Bunun için çoban Paris seçildi. Bu 3 tanrıça Paris’in karşısına çıkar Paris’i etkilemek için her şeyi vaat ederler. Afrodit çobana dünyanın en güzel kadınını vaat eder ve çoban ikna olur. Ve o elma Afrodit’e verilir.
Bu duruma diğer tanrıçalar çok sinirlenir. Çobandan intikam almak için sabırsızlanırlar.
Ve çoban Paris bir zaman sonra Sparta Kralı Menelaus’un dünyalar güzeli eşi Helen’e âşık olur, Afrodit ile birlikte onu Truva’ya kaçırır.
Bu duruma Kral Menelausun kardeşi Agamennon çok sinirlenir. Agamennon Truva’ya saldırır. Akalar ve Troya’lılar arasında savaş başlamıştı.
Akalar tahta bir at yapıp Troya surlarının önüne bırakıp geri çekildiler. Troya’lılar bu olayın Akalar’ın korkup kaçtığının bir göstergesi olduğunu düşündüler. Atı içeriye aldılar ve zafer kutlamaları yapmaya başladılar. Bu yaşadıkları zafer sevinci çok uzun sürmedi.
Akalar en özel ve en yetenekli askerlerini seçip o atın içine yerleştirmişti ve her şey birden tersine döndü Akalar Troya’yı yerle bir etmişti. Kral ve oğlunu da öldürdüler. Ve böylelikle Tanrıçalar intikamını almış oldu…
Truva atı savaş esnasında düşmanı yanıltma taktiğidir. Aslında karşı tarafa bir armağan gibi gösterilip asıl amacı Troya yani Truva şehrini ele geçirmek için askerleri taşıyan devasa büyüklükte tahtadan bir attan ibarettir. Bu şekilde truva atı hakkında kısa bilgi ve özeti paylaşmış olduk.
Truva Atı Hakkında Kısa Bilgi İngilizce
Trojan horse is huge hollow wooden horse statue. It was constructed by the Greeks to gain entrance into Troy during the Trojan War. The horse was built by Epeius who was a master carpenter.
The Greeks, pretending to leave the war, cruised to the nearby island of Tenedos. They left Sinon, who persuaded the Trojans that the horse was an offering to Athena (goddess of war). In spite of the warnings of Laocoon and Cassandra, the horse was taken into the city gates. That night Greek warriors surfaced from horse and opened the gates to let in the Greek army. And they took the city from Trojans. Trojan horse construction lasted three years. Its capacity was around three thousand people.
Truva Atı Truva atı büyük içi boş bir tahta at heykelidir. Yunanlılar tarafından Truva Savaşı sırasında, Truva şehrine giriş yapabilmek için inşa edilmiştir.
Atı Epeius isimli usta bir marangoz inşa etmiştir. Yunanlılar savaşı terk etmiş gibi davranıp, gemileri Tenedos adaları yakınlarında dolaşmışlardır. Sinon bölgesini terkedip ve Truvalıları atın Athena ‘ ya (savaş tanrısı) sunulduğuna ikna etmişlerdir. Laocoon ve Cassandra’ nın uyarılarına rağmen, at şehrin kapılarından içeriye alınmıştır.
O gece Yunan savaşçılar attan çıkarak şehrin kapılarını açmış ve Yunan ordusunu içeriye almıştır. Ve şehri Truvalılardan almışlardır. Truva atının yapımı yaklaşık 3 yıl sürmüştür. Kapasitesi yaklaşık 3 bin kişidir.
Son olarak webhakim.com olarak en iyi şekilde derledik. Yorumlarda görüşlerinizi belirtebilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!