Türkiye’de okunacak en iyi bölümler diye bir olayın olmadığını sizlere en baştan belirteyim.
Çünkü işin merkezinde siz varsınız. Burada sizlere sadece Türkiye’de revaçta olan en iyi bölümleri hazırladık, ayrıca çoğu bölümleri okuyan arkadaşlardan ve mezun olmuş durumda olan kişilerden bilgiler alarak sizlere bilgiler aktarmaya çalıştık.
Burada bölümü okuyan öğrencilerin görüşünü, mezun olanların mezun olduktan sonraki görüşlerini alarak çalışmalar yaptık.
Ayrıca genel bir araştırma ve analiz yaparak okunacak bölümlerin listesini çıkardık. Çok daha farklı bölümler hedefleyenler vardır, önemli olan burada siz kendinizi tanıyor musunuz ve okuyacağınız bölüme hazır mısınız, önemli olan ana nokta bu aslında. Şimdi gelin birlikte en iyi bölümler listemize bakalım.
Türkiye’de Okunacak Bölümler 4 Yıllık Lisans
1- TIP
Türkiye’de okunacak belkide en elit bölümlerden biri, en başında bilindiği üzere tıpı bitirdiğiniz anda KPSS gibi faktörler ile uğraşmanıza gerek yoktur. Direk memursunuz ve paranızı kazanmaya başlıyorsunuz. Peki iç yüzünü hiç düşündünüz mü, yoksa sadece körü körüne tıp mı istiyorsunuz. Yoksa birileri size tıp oku diye mi okuyorsunuz. Hiç doktor olmuş biri ile konuştunuz mu, zorluklarını gördünüz mü, işin mutfağında bulundunuz mu, gelin bu sorular detaylıca birlikte bakalım.
TIP Fakültesi Avantajları
Tıp fakültesi toplumda saygınlığı olan bölümlerin başında gelmektedir. İnsanların size imrenerek bakması, karşınızdaki kişiye doktor olacağım dediğinizde karşınızdaki kişinin gözlerinin parıldaması, insanların size minnet duygusu ile bakması, hayat kurtarmak gibi olgular güzel avantajlarıdır. Tabi birde para konusu varki, güzel paralar kazanılmaktadır.
Tıp Fakültesi Dezavantajları
Asosyal olma ihtimaliniz yüksek, belirli bir süreden sonra sadece kitaplara gömülme gerçeği, ders ders ders ve çok daha ders, bir sürü ezber, dahası anksiyete olma olasılığı depresif bozuklar gibi şeyler ile karşılaşma olasılığınız yüksek. Tabi birde üstüne TUS gibi bir sınav var ki, belkide doktorluğun en zor adımlarından biri eğer TUS’u kazanamazsanız pratisyen doktor olarak kalırsınız, uzmanlık yoktur. Sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde gibi yerlerde çalışabilirsiniz. Eğer bu işe sadece para için bakıyorsanız uzak durmanızı öneririm.
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap 1- Çalışmayı seviyorsanız, insanları seviyorsanız ve onlara saygınız varsa, çok yoğun bir çalışma temposunu seviyorsanız, hem iş anlamında hem de ders anlamında, tıpa ve bilime ilgi duyuyorsanız, bu bölüm size inanılmaz iyi gelecektir.
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap 2– Tıp fakültesini kazandım, yan gelip yatarım, çok sosyal olurum, diye hayal kuruyorsanız bu biraz afaki olacaktır. Tıpa girenler çoğu asosyal olarak dolaşmaktadır. Derslerden adeta başını kaşıyacak vakti yoktur. Bölüm gerçek anlamı ile çok zordur. Çoğu ezbere dayalı bir sistemdir. Tıp dediğinizde aklınıza gelen ilk şeyin İngilizce makale olması gerekmektedir, kendinizi geliştirmek ve bilimle iç içe olmak istiyorsanız, İngilizcenizin üst düzey Advanced olması gerekmektedir. Her üniversitenin sınav sistemi farklıdır ama finaller aşırı zordur, ayrıca klinikler de olan stajlarda yazılı ve sözlü sınav yapılmaktadır.
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap 3– Genel olarak üniversitelerde ortak dersler vardır. Biz genel hatları ile açıklayacak olursak Biyokimya, Fizyoloji, Anatomi, Tıbbi Biyoloji, Psikiyatri, Farmakoloji gibi dersler vardır. Kurul sınavları ve final sınavları olmaktadır.
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap 4- Bölümü okumak isteyenler eğer fırsatları varsa 1 hafta 1 doktor ile zaman geçirsinler ve bizzat doktordan avantajlarını ve dezavantajlarını dinlesinler. Bu mesleği yapmak isteyenler eğer para için bu bölümü tercih edeceklerse hiç tercih etmesinler. Mesleğin zorluklarına göğüs gereceklerini düşünüyorlarsa bunu 2 kez düşünsünler. Bu bölüm ne para için ne de takdir toplamak için yapılacak bir bölüm değildir, tamamı ile gönül işidir ve yükü ağırdır. Bunların bilincinde olup ona göre tercih yapmalarında fayda vardır.
Not: Bir doktor arkadaş ile görüştüğümde her şeyin çalışma olmadığını, makam mevki para olmadığını dile getirdi, kendisi kalp doktoru idi ve bir arkadaşının kadın doğum uzmanlığı için uğraştığını dile getirdi ve bana daha sonra o arkadaşın çok çok çok çalıştığını dile getirdi, maalesef ki, o arkadaşı şizofreni hastalığına yakalanmış. ( Allah c.c. kimsenin başına vermesin) Ailesi şimdi onu tedavi ettirmek için dünyanın parasını harcıyor dedi. Arkadaşlar demem o ki, bir hayaliniz olabilir ama çıkacağınız yolda, farklı şeyler karşınıza çıkabilir, bu yüzden hiç bir şey sağlıktan önemli değildir, bunların bilincinde olup ona göre tercih yaparsanız daha hayırlı olacaktır.
2- BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Bilgisayar mühendisiliği okunacak bölümler arasında olan yüzyılın kaybolmayacak meslekleri arasında bulunmaktadır. Bölümü okuyanlar devlette ve özel şirketlerde farklı pozisyonlarda çalışabilirler. Akademisyen olarak da üniversitelerde kalabilir, çalışmalarını sürdürebilirler.
Teknoloji ile içe içe olabilir farklı çalışmalarda bulunabilir hatta teknolojiye yön bile verebilirsiniz. Kendinizi yeterince geliştirdiğiniz takdirde özel şirketlerde çok iyi para kazanabilirsiniz. Kendi şirketinizi açabilirsiniz. Akademisyenliği seçtiğiniz takdirde Profesörlüğe kadar yükselebilirsiniz.
En önemlisi kod yazma becerisi, muhteşemliğin ötesinde yazdığınız bir şeyin çalışması ve insanlığa faydalı olması, tabi şimdi hemen gözünüzün önüne yeşil ekran gelip kodlar dökülmeye başladığını hayal edebiliyorum diğer taraftan bakacak olursak ya kod yazmayı sevmiyorsanız, bunu hiç düşündünüz mü, bölümü istiyorsunuz ama hiç gerçekten bilgisayarın iç yüzüne girdiniz mi, peki işin asıl kısmına gelelim, bölümü gerçekten istiyor musunuz, bölüm hakkında bilginiz var mı, okulda hangi dersler okutuluyor hiç araştırdınız mı, iş imkanlarına baktınız mı, mezun olduktan sonra özel şirketler ve devlet kurumları yada bankalar hangi özellikte mühendis alımı yapıyor, bunlara baktınız mı, bunların hepsine gelin birlikte bakalım.
Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Avantajları
Bilgisayar mühendisi en önemli avantajlarından biri donanımı ve yazılımı içinde barındırmasıdır. Yazılım kısmını seçerek programlar yazabilir, bunu çok yüksek miktarlara satabilirsiniz. Kendi şirketinizi kurarak uygulamalar farklı tasarımlar yapabilirsiniz. Donanım da ise çok daha farklı alanlara yönelebilirsiniz.
Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Dezavantajları
Bilgisayar mühendisliği dezavantajlarına bakacak olursak, aslında bisiklete binmek gibi eğer sürmeye devam etmezseniz, düşersiniz. Tıpkı telefon piyasasında Nokia’nın kendini geliştiremeyip piyasadan kopma sürecine girdiği bir sürece girebilirsiniz. Okulda kendinizi yeterince geliştiremezseniz, işiniz çok zor. Mühendislik ile ilgili çoğu şey hakkında bilginiz olması gerekmektedir, bunu bilmiyorum deme hakkınız yoktur.
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap- Bilgisayar mühendisliği hadi deyince okunacak bir bölüm değildir. Ben bu bölümü çok seviyorum, kesin okumalıyım ismi çok cazip geliyor deyip, okunacak bir bölüm hiç değildir. Bakın arkadaşlar ABD’de İngiltere’de genel olarak bilgisayar mühendisliği diye bir bölüm yoktur.
Onlarda Computer Science (Bilgisayar bilimi) olarak geçmektedir ve çok farklı dersler okutulmaktadır. Bölümü tercih edecekseniz, bilgisayarla iç içe olmanız gerekmektedir. Bilgisayarın düğmesini açıp kapatıyorum şeklinde değil. Kaç kere kod yazdın, bilgisayar programlama dillerini biliyor musun, hangi alana yatkınsın, donanım mı yazılım mı seviyorsun, php, java, python, visual basic, R, Go, C, Javascript, gibi. Bu dillerden kaç tanesini biliyorsunuz, Allah aşkına eğer bu dilleri yeni duyuyorum diyorsanız, kendinize yazık edersiniz.
Diğer taraftan programlama dillerine hakim olmasınız da en azından yeterli miktarda aşina iseniz, seçimi yapabilirsiniz. Tamamı ile kod yazamazsanız da en azından deneme süreciniz varsa tercih edebilirsiniz. En önemlisi bir idealiniz var mı, karşıma hangi kötü aktörler ( Derslerin yoğunluğu Kod, java program dilleri gibi) çıkarsa çıksın bu bölümü hakkı ile yapacağım diyor musunuz, cevabınız evet ise, bu bölümü tercih edebilirsiniz.
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap- Bilgisayar bölümü hakkında ne kadar bilgilisin, kulaktan dolma bilgiler ile mi tercih yapacaksın yoksa bir bilgin var mı. Kaç tane üniversite araştırdın, hangi dersler okutuluyor baktın mı, derslerin içeriğini inceledin mi, program dillerine hakim misin, kod yazma becerin var mı, sabırlı mısın, özverili misin, bölümü tercih etmeden önce kod yazdın mı hiç, örneğin saatlerce başında uğraşıp da sadece bir virgül hatası ile çalışmayıp o hatayı bulana kadar kafayı sıyırma noktasına gelinceye kadar kod yazdın mı yoksa sadece bilgisayar mühendisliği hakkındaki bilgim teknoloji ile uğraşır, yazılım yapar mı diyorsun. Bunların içini aç, öyle yüzeysel bilgim var deyip geçme.
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap– Bilgisayar mühendisliği kompleks bölümlerin başında gelmektedir. Bir tane üniversiteden rast gele seçtiğim ders içerikleri bilgisayar programlama, fizik, genel matematik, kimya, hesaplama kuramı, veri toplama gibi bu ders içeriklerin kaçı hakkında bilgi sahibisiniz yada tercih yapacağınız bilgisayar mühendisi bölümünün hangi ders içeriklerine baktınız. Bakınız dahası bunları biliyorsanız bile yetinmeyin, bu linkte oxford bilgisayar mühendisliği ders içerikleri mevcuttur. Core 1, Core 2, options seçenekleri çıkıyor tıklayın hepsine bir bir bakın. Unutmayın, daha zekinin olma kuralı daha zekiler ile oynamaktır.
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap– Arkadaşlar buradaki en büyük tavsiye saatlerce yazılar yazılabilir, çok şey söylenebilir, fakat işin özü herkesi kandıra bilirsiniz ama kendinizi asla. Kendinizi biliyor musunuz, tanıyor musunuz, iş işin püf noktası bu. Bu bölümü okumak istiyorsanız, çok çalışmanız gerektiğini bilin, ayrıca diyelim ki, herhangi sebeplerden ötürü bu bölüm ile ilgili bilgi edinemediniz ve tercih aşamasına kadar bir bilginiz yoktur, sıfırsınız diyelim ama yinede yazmak istiyorsunuz.
Bakın üniversite hazırlık olur 1.sınıf olur başlar başlamaz sizin kaybedecek hiç bir vaktiniz yoktur. 90+3 oynanıyor ve bir gole ihtiyacınız var gibi düşünün. Nasıl ki, bu bölümü istediniz çalıştınız ve kazandınız, artık geri dönüşü yok deyip işin içine giriniz. Bir kere İngilizce ana dili gibi olması gerekiyor, bir şekilde İngilizce işini çözmeniz gerekiyor. Diğer bir konu ise araştırın yazılım mı, donanım mı hangisine yatkınsınız bir alan belirleyin, sürekli kod yazın, çalışsın yada çalışmasın yazın. Hocalar derse girdi ve çıktı, bununla yetinmeyin farklı kaynaklar isteyin, kitaplar bulun ve çalışın. Hocalar ilgilenemedi mi, o zaman hemen dış kaynaklara bakın, oxford, harvard, kaynaklarına yönelin, burada bilgisayar mühendisleri hangi dersleri alıyor ona bakın. Sizin için araştırdım buradan bakabilirsiniz, oxfor da okutulan bilgisayar mühendisliği ders kitapları bunları inceleyebilirsiniz. Arkadaşlar asla yetinmeyin, üst sınıfları dinlemeyin en azından çoğunu, olumsuz görüşler her zaman olacaktır. Ortalamanızı yüksek tutun, hocalar ile aranızı iyi tutun, çünkü ileride akademisyen olmak istersiniz, avantajınıza olacaktır. (Genelde öğrencilerin çoğu hocalar ile arasını iyi tutmaz, ortalamayı önemsemez, siz öyle yapmayın sonradan işin rengi değişiyor, bugün öğretim görevlisi olarak işe başlasanız ortalama maaşı 6250 TL dir.)
3- DİŞ HEKİMLİĞİ
Diş hekimliği, toplumda saygınlığı olan, esnek çalışma saatleri bulunan, kendi ofisinizi açabildiğiniz maddi yönden de iyi paralar kazanılabilen meslektir.
El beceriniz iyiyse, insanları dinlemeyi seviyorsanız bölümü tercih edebilirsiniz. Ayrıca bir nevi teknoloji ile de iç içe oluyorsunuz. Özellikle Cad/cam gibi cam uygulamaları daha çok gelişmenize olanak sağlayacaktır. Estetiklik değer yargıları da ön plandadır.
Diş Hekimliği Fakültesi Avantajları
Diş hekimliği esnek çalışma saatleri, kendi ofisinizi açma, toplumda statü, insanların size özenle bakması, iyi para kazanıyor olmanız gibi avantajları vardır. Diş hekimliğinde zorunlu doğu görevi yoktur, mezun olduğunuzda diplomayı alırsınız.
Diş Hekimliği Fakültesi Dezavantajları
Diş hekimliğinde elinizin yatkın olması çok önemlidir. Hastalar ile birebir diyalogda olacağınız ve daha çok canı yanan hastalar geleceği için el becerinizin yüksek olması gerekmektedir. Sonuçta hastalarınız bir müşteri olduğu için onları kaybedebilirsiniz.
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap- İnsanlar ile iletişiminiz yüksekse, el beceriniz iyi ise, pratikliği seviyorsanız tercih edebilirsiniz. İş olanakları gayet iyi durumda, severekte bu işi yaparsanız sizden iyisi yoktur.
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap- Diş hekimliği genel olarak 5 yıldır, bazı üniversitelerde hazırlık ile birlikte 6 yıl olmaktadır. Diş hekimliği okumak biraz masraflıdır. Diğer bölümlere nazaran eğitimi sırasında malzemeleri pahalıdır. Ortalama 1 yıl içerinde 1500 TL civarındadır. Diş hekimliği fakültesindeki öğrenci staj maaşı almaz.
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap– Bölümde ülke genelinde hemen hemen aynı dersler okutulur. 1.sınıf ve 2.sınıf da farmakoloji, anatomi, fizyoloji gibi genel tıp dersleri görülmektedir. Pratik açısından gelişmesi için öğrenciye tedavi hatları genel olarak anlatılır. 3.sınıfta ise artık birer hekim olma adayı ile karşı karşıya olursunuz. Gerçek kliniklere geçilerek hekim olma yolunda hızla ilerleme kaydedilir.
Kliniklerde staj şeklinde çalışmalar olmaktadır. 8 ayrı bilim dalı şeklinde stajlar olur. 1 yılın sonunda yapılan stajlardan sınav olunur. Her yılda tekrar edilir.
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap– Bu bölümü gerçekten severek yazacaksanız, tercih etmelisiniz. Birilerini zorlaması ile değilde, kendiniz severek ve isteyerek tercih de bulunacaksanız gönül rahatlığı yazabilirsiniz. Ayrıca yazmadan önce 1 hafta boyunca diş hekiminin yanına gidip gelerek oradaki havayı etüt edebilirsiniz, yazmanızda yada yazmamanızda çok etkisi olacaktır.
Pratiklik ve el becerisi isteyen bir meslektir, bunlara ek olarak sorumluluk gerektiren yönü vardır. İnsanlar ile sürekli birebir iletişimde olacağınız için sabırsız hastalar olabilir, sabırlı olmanızda yarar vardır.
Güncellenecektir, takipte kalın
4- HUKUK
Hukuk Fakültesi Avantajları
Hukuk Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
5- ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
6- MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
7- İLAHİYAT
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
8- ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
9- ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
10- YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
11- SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
12- BESLENME VE DİYETİK
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
13- VETERİNERLİK BÖLÜMÜ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
14- MİMARLIK
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
15- İKTİSAT
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
16- İÇ MİMARLIK
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
17- SINIF ÖĞRETMENLİĞİ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
18- İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
19- GAZETECİLİK BÖLÜMÜ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
20- MALİYE BÖLÜMÜ
Fakültesi Avantajları
Fakültesi Dezavantajları
Soru 1- Bölümü Neden Tercih Etmeliyim?
Cevap-
Soru 2- Okuyacağım Bölüm Hakkında Ne Kadar Bilgiliyim?
Cevap-
Soru 3- Bölümde Hangi Dersler Var, Sistemi Nasıldır?
Cevap–
Soru 4- Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler?
Cevap–
Okunacak En İyi Fakülte İktisadi İdari Bilimler Fakültesi
Elinizde bir kart olduğunu düşünün. Kartın bir yüzünde şu yazsın:“Bu kartın diğer tarafında yazan cümle doğrudur.” Kartın diğer yüzünde ise şu yazsın: “Bu kartın diğer tarafında yazan cümle yanlıştır.
Kuralların olsun, ama kurallarını başkalarını dışlamak yahut yargılamak için kullanma. Bilhassa putlardan uzak dur, dost ve sakın kendi doğrularını putlaştırma! İnancın büyük olsun, ama inancınla büyüklük taslama!
Baştan söylemeliyim, amacım sizlere bazı tecrübelerimi farklı bir dille anlatmak, bölüm fark etmez, inanın bende şu an okuduğum bu bölümle alakalı bir iş yapmıyorum.
Şu anda hissettiğiniz tek şey bunların ne kadar anlamsız ve saçma olduğu değil mi? O zaman doğru yolda olduğunuz kanıtıdır mı? Acaba!!!
Bu fakülte öyle bir fakültedir ki bütün kapıların anahtarı burada demek yanlış olmaz. Biraz düşünelim lütfen! Zihnimizi yoralım kafamızı çalıştıralım. Eğer kafamızı kumdan çıkarıp dünyaya bir bakabilirsek o zaman her şey dahada farklı olabilir. Türkiye’de okunacak en iyi bölüm ve ayrıca zahmet gerektirmeyen de bir ayrıcalığa sahip. Eğer vizyon ve misyon sahibi iseniz ayrıca idealist biriyseniz tabiki dünyayı takip ediyor olmalısınız.
- ABD’deki en çok okunan ilk üç bölüm Teknoloji, medya, EKONOMİ
- İngiltere’de en çok okunan ilk üç bölüm İŞLETME VE YÖNETİM, Mimarlık, Sanat ve Tasarım
- Fransa’da en çok gereken ilk üç bölüm Dil Bilim, Felsefe ve Siyaset, İŞLETME
Bu bilgiler ışığında görülüyor ki sıra böyle uzayıp gidiyor, yani dünyaya baktığımızda bizim beğenmediğiniz bölümler hep ilk 3’ün içinde tabiki burası Türkiye deyip işin içinden çıkılabilir bu bilgiler doğru olabilir ;ama Türkiye için bu gerçeği yansıtmıyor diyebiliriz. İşte aslında kaderin değiştiği nokta da burası eğer yukardaki paradokslardan bişeyler çıkarabilirsek hayatımız değişebilir.Kalıplaşmış cümlelerden, beyin yakan yorumlardan, akıl tutulması yaşayan insanlardan uzak durabilirseniz dezavantajı avantaja çevirebilirseniz.
Üniversitelerimizin bize sunmuş olduğu imkanlar hayal edemeyeceğimiz kadar fazla ama biz bunu tabi ki ya okul bittikten sonra anlıyoruz yada son sınıfta. Eğer bir İİBF öğrencisi iseniz gününüz çoğu 101, batak, kafeler.. vs diye gidiyor ama burda da öyle bir paradoks var ki onu değiştirmemiz gerekiyor. Belkide kaderiniz burda değişebilir.
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerine ve Adaylarına Altın Tavsiyeler
BUNLARI YAPMAYIN
1.Eğer bölümü tercih etme aşamasındaysanız ve hala hazırda okuyorsanız kesinlikle bölümü okumak için okumayın.
2.Geçme notu 50 ise sizde vize finalin ortalamasını hesaplayıp 50 ye denk getirip geçmeyi düşünüyorsanız bunu kesinlikle yapmayın,
3.Ortalama okul eylülde başlayıp mayıs gibi bitiyor hala hazırda aldığı dersin adını bilmeyen hocasını tanımayan ve dahası okulun yüzünü görmeyen öğrenciler var bunu da yapmayın
YAPMANIZ GEREKENLER
1.Yetinmeyin en önemlisi belki de bu ”YETİNMEYİN” her zaman daha fazlasını isteyin
2.Bölümü severek okuyun, isteyerek yazın,
3.Hedefinizi yüksek notlara dikin ve hedefiniz her zaman ”A” almak (üniversite jargonudur)olsun.
4.Sürekli derslerinize girin ve okuldan kopmayın.Bir kere okulu asarsanız artık okulda sizi asar!!!
5.Ortalamanızı yüksek tutun ve okulun size vermiş olduğu nimetlerden yararlanıp ÇİFT ANADAL‘ a okumaya talip olun.Hangi bölüm okuyorsanız fark etmez işletme, kamu yönetimi, siyaset bilimi, iktisat ..vs burda en önemli nokta yine sizsiniz eğer isterseniz olur.
Bu bölümlerden birini okuyorsanız yetinmeyin çünkü sizin her zaman daha fazlasına ihtiyacınızın olacak.Gelelim Çift Anadal yapacağınız aktif bölüm Hukuk eğer siz bu bölümlerden birini okuyorsanız yanında okuyacağınız Çift Anadal yapacağınız bölüm hukuk bazı arkadaşların tabiri ile iktisadi idari bilimler fakültesinin yanında üstüne hukuk’u cilalarsanız işte o zaman ipler sizin elinizdedir.
Daha önce dediğimiz gibi dezavantajı avantaja ele geçirmek sizin elinizde sakın olun yetinmeyin okulda sürekli derslere girmek, bütün derslerden A almak, bütün dersleri bilmek çok şey ifade eder ama yetmez sakın siz siz olun yetinmeyin.Çift Anadal kesinlikle yapın bunu Hukuk üstünde yapın, size bir çok kapıyı aralayacaktır.
Burda aslında ana nokta merkezdeki kişi sizsiniz eğer azimliyseniz başarıya açsanız nerde olduğunuz nasıl olduğunuz hangi bölümde olduğunuz hiçbir önemi yoktur, yeter ki ne yapacağınızı bilin ve sorumluluk almaktan vazgeçmeyin ve zamanınızı boş yere heba etmeyin.
İİBF’ni bitiren çoğu öğrenci şu soruları kendisine sormaktan alıkoyamıyor.
Okul bitti şimdi ben ne yapacağım, bunca zaman okudukta ne oldu, okuldan ben ne öğrendim, aldığımız dersler ne işi yaradı… vs arkadaşlar balık misali balık suyun içinde iken denizin içinde olduğunu bilmezmiş, vur patlasın çal oynasın, beyliğin bir günlüğü beylik gibi hareket edip ondan sonra da bir şeyleri kötülemek…bunları bırakmanın zamanı çok geldi ve geçti trend olan tek şey yetinmemek ve bilgiye aç olmak daha iyisini istemek.
Bölümlerinizin kıymetini bilin ve doğru noktaya odaklanın ki hedefinizi on ikiden vurun. Toprak misali sen tohum ek; vermezse toprak utansın..Siz yeterki elinizden geleni yapın ve doğru adımlar atın gerisi zaten kendiliğinden gelecektir.
Bu yazdıklarım aslında bir arkadaşın hayatıdır. Yeterki biz nasıl hareket edeceğimizi bilelim ve başarıya ulaşalım.Kısa bir özet; okula başladın 1.sınıfta ortalamayı yüksek tutun 2.sınıfta çift anadal yapın hukuk üstünde 3 .sınıfta üsten ders almaya başlayın 4.sınıfta stajlarınızı yapın okulu erken bitirin ve kapılar size doğru adımlar attığınız sürece açılacaktır.
Arkadaşlar yeni bir yazım olan ve tamamı ile samimi hisler ile yazdığım hangi bölümü okumalıyım, neden okumalıyım, bölümün gereksinimleri nelerdir, üniversite tercihleri yaparken nelerde yanlış yapıyoruz yada üniversite okurken bölümün gerekliliklerini yerin getiriyor muyuz, bu soruların hepsine karşılık bulan cevapları sizler için diğer yazımda yazdım okumak için buraya tıklayarak gidebilirsiniz.
Etraflıca çalış, doğru bir şekilde araştır, dikkatlice düşün, düşündüklerini gözden geçir, ciddi ve samimi bir şekilde uygula.. Konfüçyus
Değerli görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.Unutmayın
Üç türlü okuyucu vardır: Biri, yargısız tad alır, üçüncüsü tad almadan yargıda bulunur
ve ortadakiler tad alarak yargıda bulunan ve yargıda bulunarak tad alanlar;
bunlar aslında bir sanat eserini yeniden oluştururlar.
Goethe
Not: Arkadaşlar ben siyaset bilimi ve kamu yönetimini okudum örgün olarak, ayrıca önlisans açıköğretimden adaleti bitirdim. Bir sürü bu bölümleri okuyan arkadaşım oldu, tecrübelerimi paylaşmak istedim. Yukarıdaki mesleği yapanlar var, bu yazıda amacım insanlara daha doğru ve net bir şekilde adreslerine gitmede yardımcı olmaktır. Eğer beğenmediğiniz bir kelime ve cümle olursa lütfen yorumlar kısmında belirtin. Ayrıca yardımcı olmamı istediğiniz herhangi bir konu olursa da yorumlar kısmına görüşleriniz yazabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!
Hayatımda gördüğüm en boş yazılardan
tıp okuyanlar asosyal oluyormuş hahahhahsahdnasjdnajnd
başlarını kaşıyacak vakit yokmuş asdnsjfnsjnfskdmfksdmfskdf
Acaba hayatınızda kaç tane tıp okuyan insanla arkadaşlık ettiniz merak ettim. Belki tıp okuyanlar kendi aralarında çok sosyal olabilir ama dışarıda daha az. Ve burada eleştirdiğiniz dille ne kadar nahoş ve çirkin olduğunuzun farkında değilsiniz. Sadece ben böyle düşünmüyorum demek varken yazının tamamına boş demeniz aklı selim birinin yazacağı bir şey değildir.
Yazılım yada bilgisayar bölümlerinde okuyanlara bir tavsiyeniz var mıdır acaba
Yazılım ve bilgisayar mühendisleri için, ingilizce’yi ana dilleri olarak bilmeleri ve kesinlikle okul ile birlikte kendini bilgisayarın veya yazılımın seçtikleri bir dalında geliştirmeleri gerekiyor. Ancak şuan için bunun bile yeterli olmadığını söylemem gerekli. Yani sen herhangi bir firmada olsa kendi işinde olsa sadece C# ile herhangi birşey yapamassın. ( Yaparsın ama boşa kürek sallarsın ) Senin Html,css, en az birini(php,.net), sql, javascript, java, bilmen gerekiyor. Tabi hangi konuda kendini geliştirmek istediğin sana kalmış.Ancak şunu hiçbir zaman unutma okul sana sadece ZAMAN KALKANI , onun dışında öğrettiği bilgi %1 yada 2′ dir.Pratik olarak yapmak gereken oturup makaleler okumak, ( ingilizce,rusça,almanca) türkçe olarakda araştırabilirsin ancak yabancı dillerde makale okumanı ve araştırma yapmanı tavsiye ederim.Açıkcası araştırmaya başladığından itibaren zaten kendiliğinden olayı çözeceksin.
İktisadi ve idari bilimler fakültesi bir bölüm değil! Fakülte!
Ne farkı var bu bölümlerin birbirinden anlamadım gitti kısaca İİBF bölümü fakülte degil
Merhaba ben 1.sınıf maliye öğrencisiyim öncelikle yazınızı çok beğendim.
Sorum iibf öğrencileri hukuk alanında çap yapabilir mi?
Yolun başında olmanız ve bu konuları yakından takip ettiğiniz için kutlarım sizi, yukarda da anlatıldığı gibi üniversitelerin birçok imkanları oluyor, fakat sona doğru anlıyoruz gerçekleri, simdi 1.sinifta ort.yuksek tutun ama cok yuksek olsun daha sonra çift anadal yapma imkanınız var.
Çok güzel bir yazı