Türkiye’de bulunan yeraltı şehirleri görenleri hayrete düşürmeye devam ediyor. Ülkemizde gün geçmesin ki, bir yer altı şehri bulunmasın.

Bazen köylüler tarafından toprak eşilirken yada inşaat çalışmaları sırasında kazı yapılırken tesadüfen bulunan yer altı şehirleri görenleri büyülemeye devam ediyor.

Türkiye’de Bulunan İnanılmaz Yeraltı Şehirleri

Geçmiş yüzyıldaki insanlar, yeraltı şehirlerini farklı amaçlar için yapmış olduğu varsayılmaktadır. Bazen savaşlardan korunmak için bir sığınak, doğal afetlerden korunmak için bir ev yada ibadet için yapılmış bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kayseri yer altı şehrinden, Nevşehir yeraltı şehrine ve daha bir çok yer altı şehirlerine gelin şöyle bir göz atalım.

1- Mucur Yeraltı Şehri Kırşehir

# Mucur yeraltı şehri, Kapadokya bölgesinde 3. ve 4. yüzyıllarda Hristiyanların sığınmak, korunmak ve ibadet etmek maksadıyla inşa ettiği yeraltı şehridir.

Yumuşak kayalar oyularak yapılan yeraltı şehri, yerden yaklaşık olarak 8-9 metre derinliğindedir. Kırşehir Aşık Paşa Türbesi civarına kadar gittiği tahmin ediliyor. Yeraltı şehri geçmişten günümüze kadar temizlenen salon, oda ve koridorlarıyla çok geniş kapsamlı görünüşte olup, olağanüstü büyüleyicidir.

Yeraltı şehirlerinde pek çok oda bulunmaktadır. Bu odalar bir mekandan diğerine geçmek için yapılmıştır. Dahası küçükbaş hayvanların barınabileceği ahırlar, dehlizler, ibadet yerleri, havalandırma bacaları da bulunmaktadır. Özellikle bir dikkat çeken ayrıntıda özel hayatın gizliliğine önem verilmiş olacak ki, dairesel büyük hacimli kapak taşları mekanların kapısını açıp kapatmak için kullanılmış.

Mucur Yeraltı Şehrine Gidenlerin Yorumu

  • İnanılmaz bir yer fakat gerekli ilgiyi görmemiş. Geçmişte köylüler erzaklarını burada saklamışlar. Ayrıca dışarı çok sıcakken içerisi çok serin. Buradaki tüneller çok çok uzaklara kadar gitmektedir. Dolaşırken dikkat etmenizde fayda var, kaybolabilirsiniz.
  • Tahmin edilenden çok daha büyük. Aydınlatmayı çok güzel yapmışlar. Gidip görülmesi gereken yerlerden biri birazda ürpertici.

# Mucur Yeraltı Şehri ile ilgili çekilmiş güzel bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

2- Kaymaklı Yeraltı Şehri Kapadokya Nevşehir

# Kaymaklı Yeraltı şehri Kapadokya, 8 katlı olup 1.katı erken dönemde olmaktadır. Bu inanılmaz yapının tarihi ise M.Ö 3000 senesine kadar gitmektedir. Kültürün ve tarihin iç içe olduğu, benzersiz görüntüleri ile görenleri büyüleyen bu yapı, tüm ihtişamı ile gizemini sürdürüyor.

Geçmişte insanlar savaşlardan korunmak için yer altı şehirlerine yönelmişlerdir. Bunlardan biri olan Kapadokya 8 katlı yeraltı şehri yapısı ile insanları etkilemeye devam ediyor. 4.katında yerin yaklaşık olarak 20 kilometre derininde inanılmaz nefes kesiyor ve 5000 kişinin yaşamasına imkan sağlamaktadır.

8 katlı yapının ilk katına hayvanlara barınaklar yapılmıştır. İkinci katına mezarlık, kilise ve ibadethane yerleri yapılmıştır. Üçüncü katında, buğdayın, unun, şarapların ve yemek hanelerin bulunduğu kattır.  Son katı olan 4.kat ise diğerlerinde çok daha inanılmazdır, dar tünelleri savaşlarda düşmanlara karşı çok etkilidir. Mutfak ve erzak deposu olarak da kullanılmıştır.

Kaymaklı Yeraltı Şehrine Gidenleri Yorumu

  • Bu mekandan inanılmaz derecede tarih akıyor. İnsanların burada yıllarca nasıl yaşamını sürdürdüğünü merak edebilirsiniz. Bende hala şaşkınım. Şunu söylemeliyim ki, dar alan korkusu olan girmesin. Neredeyse diz üstünde yürüyeceğiniz mekandır.
  • İmkanınız varsa bir rehber tutun ve öyle gezmeye başlayın. Çok daha etkileyici oluyor.
  • Görülmesi gereken yerlerden biridir. Yalnız nefes darlığı, kapalı alan korkusu veya hamile olan kişiler girmesin. Tüneller git gide çok dar oluyor, savaş zamanında kimse girmesin girerse de etkisiz hale getirmek için.

# Kaymaklı Yeraltı Şehri Kapadokya Nevşehir’e ait güzel bir video var, aşağıdan izleyebilirsiniz.

3- Derinkuyu Yeraltı Şehri  Nevşehir

Derinkuyu yeraltı şehri hakkında net bir bilgi olmasa da M.Ö. 3000 yıllarında Bizans döneminde kullanıldığı tahmin ediliyor. Roma zulmünden kaçıp, ilk Hristiyanların yaşadığı bilinmektedir.

İlk olarak 1967 yılında ziyarete açılmış. O yıldan bu yana sadece toplamda 4 km alanın yalnızca 2.5 km alanı temizlenebilmiş. 8 katın derinliği 50 metre iken, bütün katlar temizlendiği takdirde 85 metreyi bulacağı ve toplamda kat sayılarını 13 bulabileceği tahmin edilmektedir. Burayı gezmeden önce eğer kapalı alan korkunuz varsa, dikkat etmenizde yarar vardır.

50 bin kişinin uzun bir süre dışarı çıkmadan nasıl yaşadığı ise muhteşem ve kompleks yapıda olan havalandırma sistemlerinden geçmektedir.

1. katında ahır, şaraphane ve mutfak gibi yerler bulunmaktadır.

2. katta da yine erzak odaları, mutfak ve şaraphaneler vardır.

3. katta ise havalandırma mekanizmaları sistemi buradadır, yeraltı şehrinin toplanma yeri bu kattadır, kilise, okullar, mezarlık gibi yapılar buradadır. Bu katta 9 kilometrelik uzun tünel ise, şehir merkezine kadar gittiği söyleniyor.

4. katta ise muhafızların olduğu zindan katıdır. Şehrin güvenlik katı buradadır. Yine bu katta da havalandırma kanalları, mezarlıklar, sarnıçlar bulunmaktadır.

5. kat ise yapıyı birleştiren bir dağıtım merkezi görevini üstlenmektedir.

6. kat da yine aynı şekilde farklı odalar bulunmaktadır.

7. kat ise en geniş mekandır. Mezarlıklar, toplantı odaları, dışarı ile hiçbir bağlantısı olmayan su bağlantıları ve bir de büyük kilise vardır.

8. kat ise havalandırma borusunun olduğunu görebilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Gidenlerin Yorumu

  • Gittiğim en ilginç yerlerden biriydi. M.Ö 3000 yıllarına kadar gitmekte, kimin yaptığı tam olarak bilinmiyor. Yapısı ise mühendislik dehasını barındırıyor. Havalandırma sistemleri resmen inanılmaz yerin tam 12 ile 13 katına kadar çökmeden günümüze kadar ayakta kalması kolon sistemi ki, o tarihlerden bunu nasıl yaptınız, acaba diğer gezegenlerden gelenler mi yaptı diye insan düşünmüyor değil.
  • Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında bence önemli bir yeri hak ediyor. Gidip görmenizi tavsiye ederim, yalnız kapalı alan korkusu olanlar gitmesin.

# Derinkuyu yeraltı şehri ile ilgili çekilmiş videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

GÖNDER