İnsanlık daha akıllı cihazlara alışmaya çalışırken şimdi de piyasaya yapay zeka hızlı bir giriş yaptı. Yapay zeka bizi aptallaştırıyor mu?
Microsoft ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nden araştırmacılar, iş yerlerinde yapay zekâ kullanımı ile eleştirel düşünme becerilerinin birbirini nasıl etkilediğini araştıran çarpıcı bir çalışma yayımladı.
Yapay zekânın giderek daha fazla iş süreçlerine entegre olduğu günümüzde, bu teknolojiyle etkileşimin insanların düşünme şekilleri üzerinde nasıl bir etkisi olduğu merak konusuydu.
Makalede, “Teknolojiler yanlış kullanıldığında, korunması gereken bilişsel becerilerin zarar görmesine yol açabilir” ifadesi yer alıyor.
Yapay Zeka Bizi Aptallaştırıyor Mu?

İnsanlar yapay zekâya güvenmeye başladıklarından belli; bilgi oluşturma, değerlendirme ve analiz etme gibi daha yüksek düzeydeki eleştirel düşünme becerilerini kullanmak yerine, genellikle bir yapay zekâya güvenip işlerini yaptırmaktadır.
Başka bir deyişle, yapay zekânın bizim yerimize düşünmesine aşırı güvenmeye başladığımızda, yapay zeka başarısız olduğunda bu sorunları çözme konusunda daha da zorlanıyoruz.
Bu çalışmada, haftada en az bir kez iş yerinde üretken yapay zeka kullanan 319 katılımcıdan, yapay zekayı işlerinde nasıl kullandıklarına dair üç örnek vermeleri istendi.
Yapay Zeka Araştırması

Örnekler üç ana kategoriye ayrıldı: oluşturma, bilgi ve tavsiye.
Katılımcılara, eleştirel düşünme becerilerini kullanıp kullanmadıkları ve yapay zeka kullanımının eleştirel düşünme çabalarını nasıl etkilediği soruldu.
Ayrıca, her görev için katılımcılardan kendilerine, yapay zekâya ve yapay zeka çıktılarının değerlendirilmesine ne kadar güvendiklerini belirtmeleri istendi.
Katılımcıların yaklaşık %36’sı, yapay zeka kullanımından doğabilecek olumsuz sonuçları azaltmak için eleştirel düşünme becerilerini kullandıklarını belirtti.
Bazı katılımcılar, yapay zekâdan aldıkları çıktıları gözden geçirerek hatalı ya da yanlış bir şey gönderme riskini azaltmaya çalıştıklarını söyledi.
Örneğin, bir katılımcı performans değerlendirmesi yazarken ChatGPT‘nin çıktısını iki kez kontrol ettiğini ifade etti.
Başka bir katılımcı, patronuna göndereceği yapay zeka tarafından oluşturulan e-postaları düzenlemek zorunda kaldığını belirtti.
Ayrıca, pek çok katılımcı, yapay zeka yanıtlarını doğrulamak için genel web aramaları ve kaynaklardan faydalandıklarını, bu durumun ise yapay zekâ kullanımının verimliğini sınırladığını gösterdi.
Araştırmacılar, yapay zeka araçlarının insanları daha aptal hale getirdiği iddialarına karşı çıkarken, diğer bir kesim ise problem çözme becerilerimizi zayıflatabileceğini ortaya koyuyor.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Kaynak: https://techcrunch.com/2025/02/10/is-ai-making-us-dumb/
En güncel teknoloji haberleri, rehberler ve özel içerikler e-posta kutuna gelsin! Topluluğumuza katılın ve en önemli haberlerin yer aldığı günlük bültenimize kaydolun!