Eğitim

Genel Kültür Soruları 2019

Kişisel gelişim için hepimiz farklı aktivitelere yöneliyoruz. Kitap okumak, sinemaya gitmek vb. aktiviteler bunlardan bazılarıdır. Biz ise genel kültür seviyemizi arttırmak ve kpss gibi sınavlarda zorluk yaşamamak adına sizler için kısa ve güncel genel kültür soruları hazırladık. 2019 yılı içinde olduğu güncel sorularımıza hem videolu hemde yazılı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Genel Kültür Soruları (Videolu)

Genel Kültür Soruları Şıklı

1) ”Ateşten Gömlek” Romanın yazarı kimdir?

A) Ziya Gökalp

B) Ömer Seyfettin

C) Halide Edip Adıvar

D) Mehmet Emin Yurdakul

Cevap: C

2) Türkiye’nin en eski şehri hangisidir?

A) İstanbul

B) Ankara

C) Eskişehir

D) Hakkari

Cevap: D

3) 2013 yılında Avrupa Birliğine 28.üye olarak katılan ülke kimdir?

A) Bulgaristan

B) Azerbaycan

C) Türkiye

D) Hırvatistan

Cevap: D

4) 2018 yılında ismi açıklanan ve Türkiye’nin ilk genel amaçlı helikopterinin ismi nedir?

A) Atılgan

B) Hürkuş

C) Vurkaç

D) Gökbey

CEvap: D

5) Latin Harfleri ile çıkarılan ilk gazete?

A) Mardin Gazetesi

B) İstanbul Gazetesi

C) Ankara Gazetesi

D) Burdur Gazetesi

Cevap: A

Soru 6) İlk defa Dünya Haritasını Kim Çizmiştir?

A) Katip Çelebi

B) Süleyman Çelebi

C) 2.Mehmet

D) Piri Reis

Cevap: D

Soru 7) 2019 Dünya Rafting Şampiyonası nerede yapılacak?

A) Diyarbakır

B) Şanlıurfa

C) Tunceli

D) Antalya

Cevap: C

Soru 8) 2021 EXPO hangi ilimizde yapılacaktır?

A) Eskişehir

B) İzmir

C) Ankara

D) Hatay

Cevap: D

Soru 9) Üç büyük dince kutsal sayılan şehir hangisidir?

A) İstanbul

B) Hatay

C) Roma

D) Kudüs

Cevap: D

Soru 10) Hangi ilimizde Demiryolu ağı yoktur?

A) Kütahya

B) Aydın

C) Muğla

D) Batman

CEvap: C

Kısa Genel Kültür 1 Soru 1 Cevap

1- Çanakkale de bulunan ve tarihi en az 5 bin yıl olan ünlü antik kentimiz?

Cevap: Troya Antik Kenti

2-  İlk Çağ uygarlıklarından yazıyı icat eden?

Cevap: Sümerler

3- Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu il?

Cevap: Gaziantep

4-  Dünya Sağlık örgütünün kısaltılmışı?

Cevap: WHO (world health organization)

5- İki tane başkenti olan ülke?

Cevap: Güney afrika

6-  Kulağında bir neden ötürü küpe olan padişah?

Cevap: Yavuz Sultan Selim

7- İngiltere ile Fransa’yı birbirine bağlayan tünel?

Cevap: Manch Tüneli

8- Semerkant nerededir?

Cevap: Özbekistan

9- ”Zaman ihtiyarladıkça Kur’an gençleşiyor” bunu kim söylemiştir?

CEvap: Bediüzzaman Saidi Nursi

10- ”Benimle evlenirsen paralarım her şeyim senin olur”diyen Amerikalı bayan bunu eski güreşçilerimiz için kime söylemiştir?

CEvap: Koca Yusuf

11- Aya ilk ayak basan?

CEvap: Neil ARmstrong Rus

12-  Paranın değerinin düşmesi bunla birlikte alım gücünün azalmasına nedir?

CEvap: Enflasyon

13- Avrupa’nın en büyük Tropik Kelebek bahçesi 2015 yılında nerede açılmıştır?

CEVAP KONYA

14- Türkiye’nin 90. Oscar adayı Filmi kimdir?

Cevap AYLA

15- Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi

CEVAP : TCG UFUK 2019

16- Ankara’nın Kazan ilçesinin adının ne oldu:

CEVAP: ”Kahramankazan” oldu

17- Türkiye’nin siber kalkanı adı, NATO’dan tam puan almıştır

CEVAP: ‘Ahtapot’ 2019

18- UEFA 2019 Süper Kupa Maçı Finali nerede Yapılacak

CEVAP: Beşiktaşın Stadı Vodafone Arenada

19- MERKEZ BANKASI BAŞKANIMIZ KİMDİR?

CEVAP MURAT ÇETİNKAYA

20- Türkiyenin ilk yerli ve milli baz istasyonu

CEVAP : ULAK

21- Latin Harfleriyle çıkarılmıştır ilk gazete

CEVAP MARDİN GAZETESİ

22- Edebiyatımızda ilk köy romanı ?

CEVAP NABİZADE NAZIM’ın KARABİBİK adlı eseridir

23- Avrupa’nın en büyük tema parkı ?

CEVAP “Wonderland Eurasia” Türkiye’ de açıldı – 2019

24- Türkiyenin Oscar adayı olan AYLA filmi nerede en iyi film seçildi ?

CEVAP Asya film festivalinde

25-Recep Tayyip Erdoğan’ın eğitim müfredatına eklenmesini tavsiye ettiği kitap

CEVAP :Safahat

26- Mikrobiyolojinin Osmanlıda kurucusu ?

CEVAP AKŞEMSETTİN

27- Nobel’e aday gösterilen ilk yazarımız

CEVAP : Yaşar KEMAL

28- Expo 2021 nerede yapılacaktır.

CEVAP: Hatay

29- ”Yün Bebek” Filmi nerede ödül kazandı.

CEVAP: ABD

30- RTÜK Başkanlığına kim seçildi?

CEVAP Ebubekir Şahin seçildi – 2019

31- 2018 Yılı İslam Turizm Başkenti

CEVAP Tebriz

32- Türkiye’nin ilk şehir hastanesi nerede hizmet Vermeye Başladı

CEVAP YOZGAT

33- 2018 En çok izlenen film

CEVAP MÜSLÜM

34- ASELSAN’ın geliştirdiği milli altadıcı ve karıştırıcı sistemi

CEVAP ZOKA

35- Atatürk Havalimanı’nda son Uçuş nere yapıldı?

CEVAP Singapur’a yapıldı 2019

36- Euro 2024 nerede yapılacaktır?

CEVAP ALMANYA

37- Portakal Çiçeği Karnavalı nerede yapılır?

CEVAP ADANA

38- Türkiye’nin ilk yerli tohumu?

CEVAP SORGÜL

39- Dünyanın en yüksek şelalesi nerededir?

CEVAP Venezuelladaki ANGEL şelalesi

40- 12 Nisan 1961 yılında uzaya çıkarak dünyanın yörüngesinde dolaşan ilk insan kimdir?

CEVAP RUSYA’DAN “YURİ GAGARİN”‘dir

41- Türkiye’nin ilk Kadın Pilotu kimdir?

CEVAP: Bedriye Tahir Gökmen ayrıca ”Gökmen Bacı” olarak bilinir

42- Edebiyatımızda ilk psikolojik Roman?

CEVAP “MEHMET RAUF”‘un EYLÜL adlı romanıdır

43- Oscar Ödülleri ilk olarak ne zaman verildi?

CEVAP 1929 Yılında verilmiştir

44- TBMM Başkanlığı’na kim seçildi?

Mustafa Şentop seçildi – 2019

45- TÜSİAD’ın yeni başkanı kim oldu?

CEVAP Simone Kaslowski oldu – 2019

46- Beleştepe’nin ismi ne oldu?

CEVAP ‘Şehitler Tepesi’ oldu

47- Mustafa Kemal’in Kağnısı Şiiri yazarı kimdir?

CEVAP Fazıl Hüsnü Dağlarca’dır

48- Dünyanın İlk Sanatçı kimdir?

CEVAP Robotu Ai-da Oldu

49- Merkür’deki bir kratere kimin ismi verildi?

CEVAP Mimar Sinan

50- 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hangi İlimiz oldu?

CEVAP KASTAMONU

51- Türk Dünyası Eğitim Başkenti kim Oldu?

CEVAP Eskişehir 2019

2019 GENEL KÜLTÜR BİLGİLERİ 

Kürk Mantolu Madonna, içimizdeki şeytan gibi ünlü eserlerin yazarı?

Cevap: Sabahattin Ali

Uşak, Kütahya ve Afyon şehirlerine hizmet veren Türkiye’nin ilk yerel havalimanı?

Cevap: Zafer Havalimanı 

Dünya’nın geçmiş tarihini yeniden yazacak denilen ülkemizin doğu ilinde bulunan yer?

CEvap: Urfa Göbeklitepe

Genel alıcı kan grubu olarak bilinen kan grubu?

Cevap AB RH+

Türkiye’nin en eski şehri?

CEvap: Hakkari

Atatürk’ün askeri okulların müfredatına özellikle konulmasını istediği – Beyaz zambaklar ülkesinde- yazarı kim?

CEvap: Grigory Petrov

Uzun dönem birleşmiş milletler BM genel sekreterliğini yürütmüş 80 yaşında vefat eden bürokrat?

Cevap: Kofi Annan

2019 G20 toplantıları nerede yapılacak?

CEvap: Osaka Kenti

E-devlet sistemi olarak 8 Şubat’ta hizmete girdiği ve neredeyse milyonlarca insan tarafından ilgi gören uygulama

CEvap: Soyağacı uygulaması 

Bedelli askerlikte temel eğitim süresi?

CEvap: 21 Gün

Dünyada dijital para dönemini açan ve 2018 de rekor değere ulaşan dijital para?

Cevap: Bitcoin

Tesla model otomobili uzaya gönderen ABD’li iş adamı?

CEvap: ELON MUSK

Türkiye de en çok ziyaret edilen müze?

CEvap: Mevlana Müzesi

KKTC’nin ilk yerli arabasının adı?

CEvap: GÜNSEL

Cep herkülü olarak bilinen 17 Kasımda hayatını kaybeden halterci?

CEvap: NAİM SÜLEYMANOĞLU

2018 Haziran döneminde açılan İzmir-Manisa arası mesafeyi 15 dakikaya düşüren tünel?

CEvap: SABUNCUOĞLU TÜNELİ

Açık su yüzme Dünya Şampiyonası’nda 1. olan milli sporcu?

CEvap: Sümeyye Boyacı 

Türkiye’nin en genç milletvekili ünvanını elinde bulunduran Akp’li vekilimizin adı? Çıkabilir akılda tutunuz!

CEvap: Rümeysa Kadak

2018 verilerine göre en çok ihracat yapan 3 ilimiz?

CEvap: İstanbul, Kocaeli, Bursa

Seçimler hangi gerekçe ile 1 seferde en fazla ne kadar uzatılabilir?

CEvap: Savaş uzatması olağanüstü hal-1 yıl

Çernobil hangi ülke sınırları içinde oldu?

CEvap: Ukrayna

Kıbrıs barış harekatında TC Başbakanı kimdir?

CEvap: Bülent Ecevit

Osmanlı’da şehirlerde belirli ihtiyaç mallarının ham maddesinin satışının yapıldığı yer?

CEvap: KAPAN

Enerji üretimindeki payı diğerlerine göre yüksek olan?

CEvap: Kömür

Eşya üzerinde kullanma dilediği tasarrufta bulunma hakkı?

Cevap: Mülkiyet hakkı

Cumhurbaşkanlığı dışarıdan önerilmesi için en az kaç milletvekili gerekir?

Cevap: 20 Milletvekili teklifi gerekir

Sanayi ve nüfus artışı demir çelik sanayine bağlı olarak gelişmiştir?

CEvap: İskenderun

Hasan Sabah tarafından kurulan devlet adamlarına suikast düzenleyen örgüt?

CEvap: Haşhaşiler

DAnıştay incelenmesinde geçirilerek kanunun uygulanmasını göstermek üzere çıkarılan hukuki metin?

Cevap: Tüzük

TSK 20 Ocak tarafından başlatılan, Suriye’nin sınırında bulunan Afrin bölgesine yaptığı harekat?

Cevap: Zeytin Dalı Harekatı

Dünya’nın güneş enerjisi ile çalışan ilk havalimanı hangi ülkede?

CEvap: Hindistan

Yaşamını Als hastalığı neden ile hayatını kaybetmiş dünyanın en büyük fizikçisi sayılan bilim adamı?

CEvap: Stephen Hawking

Bill Gates’den Dünyanın en zengin adamı ünvanını elinden adalan amazon kurucusu kimdir?

CEvap: Jeff Bezos

2018 Türk Dünyası kültür başkenti?

Cevap: Kastamonu

Türkiye’nin ilk nükleer projesi olan Akkuyu nükleer enerji santrali hangi ilimizdedir?

CEvap: Mersin

Dünyada Sophia olarak bilinen yapay zekalı robota hangi ülke vatandaşlık verdi?

CEvap: Suudi ARabistan

Dünyanın en büyük yer altı şehri hangi ilimizdedir?

Cevap: NEVŞEHİR

İslam İş Birliği Teşkilatını merkezi nerededir?

CEVap: Cidde

Turizm ve Kültür Bakanlığı 2018 YILINA HANGİ ADI VERMİŞTİR?

Cevap: TORİA

TSK’nın RAkka’ya düzenlediği operasyon?

Cevap: Fırat’ın GAzabı

Dünya televizyonlarında ilk defa canlı izlenebilen savaş?

CEvap: Körfez SAvaşı

2018’de ilk yapay zekalı robotu hangi ülkede canlı yayına çıkıp sunuculuk yapmıştır?

CEvap: ÇİN

2018 yılında NATO zirvesi nerede yapılmıştır?

CEvap: Brüksel

Merkez Bankası başkanımız kimdir?

Cevap: Murat Çetinkaya

”Çölün Gelini” olarak bildiğimiz Palmira şehri nerededir?

CEvap: Suriye

“Mondros’tan Mudanya’ya Kadar” adlı eserin yazarı?

Cevap: Selahattin Tansel

Konya kültür merkezi tarafından her yıl düzenlenen Mevlana’yı anma programına verilen ad?

Cevap: Şeb-i Aruz Törenleri

2019 Türk Dünyası kültür başkenti olarak belirlenmiştir?

Cevap: Kırgızistan OŞ Şehri

Medeniyetler beşiği olarak geçen KARS ilimizdeki ünlü ören yeri nerededir?

Cevap: Ani Ören Yeri

Türkiye’de adrese dayalı kayıt sistemine kaç yılında geçildi?

CEvap: 2007

İslam dinine hakaret eden irlandalı boksörü, nakavt eden dağıstanlı boksör?

CEvap: Habib Nurmuhammedov

Fransa’da zamları protesto eden ve yaptıkları eylemlerle adlarından söz ettiren topluluk?

CEvap: SArı yeleklikler

2018 yılında hangi ülke Türkiye yılı ilan etmiştir?

CEvap: ÇİN

ABD’de düzenlenen okçuluk şampiyonasında 2.olup gümüş madalya alan milli okçu?

CEvap: Mete Gazoz

Halk arasında çoban yıldızı olarak bilinen gök cismi?

CEvap: Venüs

Türkiye’nin ilk sismik arama gemisin adı?

CEvap: Barbaros Hayreddin Paşa

Türkiye’de deniz doldurularak ilk ve dünyanın 2.Havalimanı hangi şehirde?

CEvap: Ordu

Cumhuriyetimizde kaç kez refarandum yapılmıştır?

CEvap: 7

TDK ”Drone” olarak bilinen uçan hava aracına hangi ismi verdi?

Cevap: Uçangöz

Türkiye’nin ilk milli park nerede açıldı?

CEvap: Yozgat- Çamlığı Milli Parkı

Avrupa Merkez Bankası hangi liderimiz için özel EURO bastı?

Cevap: ATATÜRK

Filistin’e Yahudilerin göçünü organize eden gizli teşkilat?

Cevap: Haganah

Yeni kimlik kartlarımızın geçerlilik süresi kaç yıldır?

CEvap: 10 yıl

ŞU Çılgın Türkler isimli eserin sahibi kimdir?

Cevap: Turgut Özakman

Hangi ülke ayda pamuk yetiştirmeye başladı?

CEvap: Çin

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müfredata eklenmesini istediği kitap hangisi?

Cevap: ‘‘Mehmet Akif Ersoy’a ait Safahat”


İlgili Makaleler

Kimler Neler Demiş?

avatar
  Takip et  
Bildir
Başa dön tuşu