Runtime broker nedir sorusu Windows 8 ve Windows 10 işletim sistemine sahip birçok kullanıcı tarafından merak edilir. Görev yöneticisi üzerinde sürekli olarak aktif görünen Runtime Broker hizmeti, Windows işletim sisteminin ana yapılarından biridir.
Özellikle yeni nesil WPF (Windows Presentation Foundation) tabanlı programların donanımlara erişebilmesini kontrol eden Runtime broker’in ne işe yaradığı veya nasıl kapatılacağı da merak konusudur.
Runtime Broker Nedir – Runtime Broker Ne İşe Yarar?
Runtime broker ilk olarak Windows 8 işletim sisteminde kullanılmaya başlandı. Microsoft Store üzerinden yayınlanan ve tıpkı Android ve iOS cihazlarda olduğu donanım cihazlarına (kamera, mikrofon vs.) erişmek için sahip olunan izinleri kontrol eden Runtime broker, önemli bir sistem uygulamasıdır.
Örneğin Microsoft Store üzerinden bir uygulama yüklediniz ve bu uygulama dosyalarınıza erişmeye veya kameranızdan görüntü almaya çalışıyor. İşte tam da bu noktada Runtime Broker (Çalışma zamanı aracısı) araya girerek uygulamanın kameraya erişimini engelliyor ve sizden bu uygulamaya kamera erişimi için izin verip vermediğiniz soruluyor. Bu sayede özellikle kişisel bilgilerinizin korunması ve uygulamaların yetkisiz erişime sahip olmasının önüne geçiliyor.
Runtime Broker Kaldırma
Zaman zaman görev yöneticisinde aktif olarak çalışan uygulamalara göz atan birçok kullanıcı, Runtime Broker hizmetinin aşırı şekilde RAM ve CPU kullandığını görür. Özellikle bir programı başlatırken veya Microsoft Store üzerinden uygulama yüklerken Runtime Broker hizmetinin RAM ve CPU’yu aşırı şekilde kullanması normaldir. Ancak bu durum sürekli olarak yaşanıyorsa ve bilgisayar performansı düşüyorsa duruma müdahale etmek gerekir.
Windows işletim sistemi, kernel yapısı gereği birçok anlık hatanın oluşmasına son derece elverişli bir işletim sistemidir. Bu nedenle Runtime Broker’ın CPU ve RAM’i aşırı şekilde tüketmesi çoğu zaman geçici bir durumdur. Bu nedenle öncelikle Runtime Broker programını sonlandırın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Runtime Broker programını sonlandırmak için şu adımları takip edin;
- Öncelikle Görev Yöneticisi’ni açın.
- İşlemler sekmesi altında yer alan Runtime Broker etiketine sahip tüm programlara sağ tıklayın ve Görevi Sonlandır seçeneğini seçin. Ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Runtime Broker sorunu devam ederse aşağıdaki adımları uygulayın
Runtime Broker Devre Dışı Bırakma
Her ne kadar birçok noktada ciddi avantajlar sağlasa da birçoğumuz Microsoft Store üzerinde yer alan uygulamaları kullanmıyoruz. Çünkü eski Windows sürümlerinden alışık olduğumuz gibi ihtiyacımız olan uygulamaların setup dosyaları ile kurulum yapmak bize çok daha kolay geliyor. Ancak kullanmamıza rağmen Microsoft Store, Windows’un reklam ve bilgi toplama politikaları gereği arka planda çalışmaya devam ediyor. Bu da Runtime broker ram sorunu ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Ancak Microsoft Store’un arka planda çalışmasını engellemenin bir yolu var, yazımızı takip edin;
- Öncelikle Win+S tuşuna basarak arama ekranını açın ve “Arka plan uygulamaları” yazarak çıkan ilk sonucu açın.
- Burada yer alan “Uygulamaların arka planda çalışmasına izin ver” seçeneğini kapalı konuma getirin ve pencereyi kapatın.
- Şimdi kapatmamız gereken bir ayar daha var. Yine Win+S tuşuna basarak arama ekranını açın ve arama kısmına “Başlangıç’ta ara sıra önerileri göster” yazarak çıkan ilk seçeneğe tıklayın.
- Açılan pencerede yer alan “Başlangıç’ta ara sıra önerileri göster” seçeneğini devre dışı bırakın ve pencereyi kapatın. Bu iki işlem sayesinde artık Microsoft Store arka planda çalışmayacak ve gereksiz kaynak tüketimi ortadan kalkacaktır.
Not: Bazı durumlarda genel Windows bakımı yapmak hem Runtime Broker hatası için çözüm olabilir hem de genel bilgisayar performansını artırır. Windows 10 Hızlandırma başlıklı yazımızda yer alan işlemler ile bilgisayarınızı çok daha performanslı hala getirebilirsiniz.
Bu yazımızda Runtime Broker nedir ve Runtime Broker devre dışı bırakma gibi konularda bilgi verdik. Konuya dair tüm sorularınızı ve aklınıza takılanları aşağıdaki yorum satırını kullanarak bizlere bildirebilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!